El nombre d’embarcacions fondejades de manera irregular sobre posidònia en aigües Pitiüses s’ha reduït de manera significativa aquest estiu. Han estat 769 els vaixells en situació irregular enfront dels 2.700 ‘caçats’ l’estiu passat. També aquí es nota l’impacte de la crisi sanitària del coronavirus perquè el balanç de fondejos controlats pel Govern, que té activat un servei de vigilància, es mou en xifres molt més baixes que en la campanya de 2019.
Quan es detecta un fondeig irregular s’insta el patró de l’embarcació, a tirar l’ancora sobre fons arenós en un altre punt del litoral. Les majors irregulars s’han localitzat en aigües d’Eivissa amb 589 vaixells moguts el 76,6% del total. A Formentera han estat 180 els vaixells que han hagut de canviar el punt de fondeig.
Així mateix, s’han aixecat cinc actes d’infracció.
En total, des de l’1 de juny i fins a mitjan agost, el servei de vigilància ha comprovat el fondeig de més de 32.000 embarcacions, una xifra que queda molt lluny de les 42.000 controlades la temporada passada. Formentera continua sent la zona amb més pressió amb 28.400 vaixells fondejats en la zona del Parc Natural.
A més, aquest servei ofereix informació i assessorament a l’hora de tirar l’ancora en determinades zones. En aquest sentit, s’ha informat 1.500 vaixells i altres 458 s’han posat en contacte amb el servei per a preguntar directament on poden fondejar.
La conselleria té cinc embarcacions pròpies a Formentera i tres a Eivissa, però compten amb el suport també, si fos necessari, de les barques de les reserves i espais naturals protegits i amb la Guàrdia Civil.