183 milions de l’estat per a Balears per a compensar la insularitat

18
Francina Armengol i María Jesús Montero

Balears rebrà 183 milions en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del pròxim any 2022 pel factor d’insularitat previst en el Règim Especial de Balears (REB).

Així ho han comunicat aquest dijous, en una compareixença conjunta, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, després d’assistir a la reunió de la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda entre l’Estat i Balears, en la finca de Raixa.
Segons ha explicat Armengol, 110 milions corresponen al factor d’insularitat d’enguany i 73 milions com a compensació per aquests dos anys en què el factor d’insularitat contemplat en el REB, que es va aprovar pel Govern en 2019, no ha estat aplicat.

Durant la reunió d’aquest dijous, ha afegit Armengol, “el més important” és que s’ha acordat la fórmula de càlcul del factor d’insularitat, “alguna cosa que ha portat mesos de treball”. En concret, s’ha establert una quantia anual de 110 milions d’euros, que es traduiran en 550 milions en els pròxims cinc anys.

“Es tracta d’una quantitat històrica, que fa justícia amb Balears, amb els ciutadans i les institucions que hem lluitat junts per a arribar fins aquí”, ha indicat la presidenta balear, qui ha asseverat que continuaran treballant fins que arribi la part fiscal.

Igualment, Montero ha abundat en què aquest factor d’insularitat tindrà en compte la “singularitat” de Balears com a territori insular per a aconseguir que tingui “les millors infraestructures i uns serveis públics d’excel·lència, amb independència del seu nivell de renda”.

Cal recordar que el REB va ser aprovat pel Govern de Pedro Sánchez en 2019 amb l’objectiu d'”establir mesures econòmiques i fiscals per a compensar la insularitat”. No obstant això, ni en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2020 ni de 2021 va ser compensat. Aquesta serà la primera vegada que Balears rebi compensació financera per la insularitat.