300 joves de les 4 illes participen en el Fòrum Futur a Formentera

71

Prop de 300 joves de les quatre Illes Balears s’han reunit en la segona edició del Fòrum Futur que s’ha celebrat a Formentera, sota el lema “Donem Veu al Futur”.
Nois i noies, d’entre 12 i 18 anys, s’han ajuntat per a parlar sobre medi marí, sostenibilitat, protecció de la mar i biodiversitat. La segona edició del Fòrum Futur s’ha convertit així, en un esdeveniment indispensable en el qual estudiants de les quatre
Illes Balears han pogut expressar les seves anàlisis i preocupacions, mostrant el seu compromís amb el medi ambient.
Les recomanacions que han sorgit d’aquesta jornada, s’analitzaran i seran presentades en la quarta edició del Fòrum Marí que se celebrarà a Eivissa al novembre d’enguany.
Per a l’equip promotor del Fòrum era necessari i urgent involucrar als joves donant veu al futur. Ells heretaran un medi marí i terrestre, que si no es remeia, no tindrà res a veure amb el que s’està vivint en l’actualitat, ja que dia a dia es va degradant a conseqüència del canvi climàtic en el qual estem
immersos.
La trobada ha finalitzat amb tots els participants posats en peus i demanant que “Si estimes la teva vida comença per estimar la del planeta”.
Inma Saranova, directora d’Eivissa Preservation, en la seva intervenció ha animat als joves “a actuar a partir de demà mateix”. El mateix que Marcos Marí, que els ha demanat que “analitzin, que s’informin, que opinin perquè ells són el futur”.
Ana Juan, presidenta del Consell de Formentera, els ha animat a participar en aquest esdeveniment en el qual es parla sobre el futur del medi ambient i en el qual han de tenir una actitud valenta i proactiva.
La mar Mediterrània és la mar més contaminada del planeta, amb major nombre d’espècies invasores i el que està sofrint una major perduda de biodiversitat.
El Fòrum Futur ha estat dividit en dues àrees. En la primera, s’ha donat prioritat a dos projectes que s’estan desenvolupant a les Balears. D’una banda, han escoltat a Txema Brotons de l’associació Tursiops que investiguen les poblacions de cetacis i les seves amenaces en la mar Balear.
Bosc submarí
A més, Borja Álvarez, coordinador de Medi ambient de Red Electrica, ha presentat “El Bosc Marí” que és una iniciativa pionera internacionalment, iniciada en el 2018, que consisteix en la plantació i seguiment de l’evolució de 12.800 fragments de posidònia oceànica trasplantats en la badia de Pollença amb l’objectiu de restaurar una prada degradada d’aquesta espècie, que és de vital importància en la preservació dels ecosistemes marins del Mediterrani i en la lluita contra el canvi climàtic.
L’objectiu del Bosc Marí de Red Electrica, a més de la recuperació d’una pradera degradada i la comunitat associada, és ser un laboratori viu obert a la comunitat científica, nacional i internacional, i ser una iniciativa reproduïble en altres zones.
Borja ha animat als joves a actuar, sense por. “Una idea sola, treballant-la, pot acabar construint un castell”.
En la segona part, són ells els protagonistes. Grups de joves han intervingut en cadascun dels 5 panells en els quals demostraran el seu compromís amb el medi ambient, comptant la seva participació en projectes diversos que s’acosten a l’anàlisi del medi marí des de diferents perspectives: Fotografia submarina, reutilització d’escombraries recollides de la mar que es converteixen en obres artístiques, l’esport nàutic, l’anàlisi de la biodiversitat, i neteges de litoral com a denúncia davant la utilització de plàstic d’un sol ús.
Projectes que van plegats d’organitzacions com a Be Blue – Trasmapi, la setmana de la Mar del Club Nàutic de Sant Antoni, certamen fotogràfic MARE, 0 Plastic i el seu projecte Quilòmetres de Plàstics per Iris, i Noctiluca- Salvem sa badia.
Han participat estudiants del Liceu Francès d’Eivissa, Sa Real, IES Algarb, San José de Maó, Trinitàries, Consolació, Mestral, i IES Bendinat de Calviá.
“AIKO”
La jornada ha comptat també amb la projecció del curtmetratge d’animació “AIKO, m’encanta la mar” realitzada per Marina Mulero i César Déneken. Una pel·lícula amb la qual volen donar l’oportunitat de conèixer millor el planeta, als seus habitants i els problemes ocasionats per la intervenció humana.