9,3 milions en incentius a la mobilitat elèctrica a les Balears

47

El Govern balear posa en marxa el programa d’incentius MOVES III, una convocatòria a la qual ja es poden acollir els usuaris des del 5 de juliol fins al 31 de desembre de 2023. Una línia d’ajuts, coordinada pel Ministeri per a la Transició Ecològica a través de l’IDAE, que ha adjudicat a les Illes Balears un pressupost inicial de 9,3 milions d’euros, distribuïts en quatre anualitats fins al 2024. El programa, al qual es poden acollir totes les compres i actuacions realitzades des del 10 d’abril de 2021, compta amb dues línies principals d’actuacions: d’una banda, l’adquisició de vehicles elèctrics endollables (6,3 M€) i, de l’altra, la infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics, tant pública com privada (3 M€).
La convocatòria que ara s’obre preveu una intensitat d’ajuda major en el cas de desballestament de vehicles. Per exemple, en el cas d’un turisme per a un particular hi ha fins a 2.500 euros de diferència: 7.000 euros d’ajut amb desballestament o 4.500 euros sense. També s’augmenten els ajuts un 10 % en el cas d’adquisició de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, taxis i persones que resideixen en municipis de manco de 5.000 habitants. En el cas d’empreses, s’estableix un límit d’ajuts de 50 vehicles per beneficiari i any.
Pel que fa a la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics, per a particulars la quantia de l’ajut és del 70 % del cost subvencionable per a actuacions en municipis de 5.000 o més habitants. Aquest percentatge arriba fins al 80 % per a actuacions en municipis més petits. La convocatòria afavoreix la participació de les petites i mitjanes empreses, que es beneficiaran de major intensitat en la quantia dels ajuts previstos: per exemple, en el cas que la infraestructura de recàrrega sigui d’accés al públic, tengui una potència igual o superior a 50 KW i s’ubiqui en un municipi de menys de 5.000 habitants, el cost subvencionable és del 40 %; però si es tracta d’una mitjana empresa aquest percentatge puja al 50 %, i fins al 60 % si és una petita empresa.