Debat de candidats al Consell de Formentera

75
Debat a la TEF TV de les eleccions 2019.
La Televisió d’Eivissa i Formentera (TEF) va celebrar dimecres el primer debat mediàtic de les eleccions locals amb la presència de totes les candidatures a presidir el Consell de Formentera. En poc més d’una hora, Alejandra Ferrer (GxF), Llorenç Córdoba (Sa Va unir), Ana Juan (PSOE) i Carlos Torres (Vox) van presentar les seves propostes i van debatre assumptes tan importants per a l’illa com són el turisme, el medi ambient, l’urbanisme i, potser el més candent, l’habitatge.

Habitatge
Precisament, en matèria d’habitatge i lloguer, els dos partits d’esquerra, Gent per Formentera i PSOE van ser els que més van coincidir en els seus arguments en destacar els beneficis reeixits després d’aprovar la zonificació a l’illa, encara que també van protagonitzar un de les picabaralles més sonades de la nit.

Alejandra Ferrer, va defensar que si bé «trobar habitatge a Formentera és molt dificil», la posada en marxa de la zonificació «permetrà que surtin més habitatges per a tot l’any i que el lloguer sigui més assequible». En una línia molt similar, Ana Juan, del PSOE va destacar que això serà possible gràcies a que «durant aquesta legislatura s’ha fet un gran treball tant des del Govern balear com des del Consell» en el marc legislatiu. No obstant això, va haver-hi alguns retrets entre totes dues dirigents en declarar la de Gent per Formentera que el Govern «ha aprovat una llei però sense cap especificitat que ajudi a Formentera» i treure a relluir alguns problemes amb el IVABI.

El candidat de Sa Unió, Llorenç Córdoba, va enlletgir a l’actual govern que el de l’habitatge «és un problema social molt gran que no millora, sinó que està empitjorant» i que provoca que hi hagi «gent que ha d’anar-se de l’illa àdhuc tenint treball». En aquest sentit, va proposar «més que limitar o prohibir, incentivar als propietaris perquè ells mateixos tinguin la voluntat de llogar» mitjançant «bonificacions d’impostos, assegurances col·lectives o ajudes econòmiques per al lloguer». Des de Vox, Carlos Torres va compartir amb la resta de candidats la seva preocupació per la problemàtica i va proposar «crear una bossa d’habitatges sota el control del Consell Insular que permeti baixar aquest cost del lloguer que fa tan difícil viure a Formentera».

Turisme
Respecte al turisme, l’esquerra també va compartir arguments molt similars en subratllar la «sostenibilitat» com a concepte clau en totes les mesures que es prenguin. Ferrer va emfatitzar que l’esforç de l’actual equip de govern ha posicionat a Formentera com «un referent en turisme sostenible» en treballar contínuament buscant l’«equilibri necessari entre l’economia i la qualitat de vida dels residents». En línies molt similars, Juan va defensar potenciar el turisme sostenible en quatre línies bàsiques: la mediambiental, l’econòmica, la social i la cultural. En contraposició, des de Sa Unió, Córdoba va considerar necessari treballar més a fons l’oferta complementària al turisme de sol i platja, ja que, des del seu punt de vista, «el model de Gent per Formentera no ha funcionat». Mentrestant, el candidat de Vox va advocar per “donar més suport als empresaris” amb la finalitat de potenciar la desestacionalització i va promoure activitats allunyades del turisme estival com a «motocròs» o «camps de tir».

Medi ambient
La gestió de residus, la situació de s’Estany des Peix i la regulació dels fondejos van ser els principals temes de debat en el bloc de medi ambient. Una vegada més, arguments molt similars entre Ferrer i Juan pel que fa a l’assumpte dels fondejos.

Totes dues candidates van coincidir que s’ha progressat molt en el control del litoral, però que és necessari abastar-lo en tota la seva totalitat, ja que hi ha sectors encara per limitar. En aquest sentit, Carlos Torres va sorprendre en declarar que «Vox està totalment a favor de la posidònia», després que el president de la formació a Balears, Jorge Campos, prometés derogar el decret de posidònia. Sa Unió va donar molt de protagonisme a la situació de s’Estany des Peix, enclavament que, segons el seu candidat «s’està degradant i en 12 anys no hem fet res». Segons Còrdova, malgrat la quantitat de projectes que s’han presentat en aquests anys, encara avui «tot segueix igual». Ferrer, en aquest sentit va defensar que «és un projecte molt complex» però que el fet que el Consell el pugui gestionar a partir d’ara «és molt bona notícia». Respecte a la contracta que gestiona els residus de l’illa, la candidata de Gent per Formentera va assegurar ser conscient dels problemes de l’actual, però va afegir que «s’està treballant ja amb la nova contracta».

En matèria d’urbanisme Sa Unió va centrar les seves crítiques cap a un departament «col·lapsat» i el PSOE va tirar en cara el retard de molts projectes en nuclis urbans. Les obres de Sant Ferran també van rebre crítiques de les tres formacions. Per part seva, Gent per Formentera va defensar les seves accions dirigides a ajudar el desenvolupament dels pobles mitjançant més infraestructures, amb la finalitat de «fer més amables els pobles als residents».

POts veure el debat fent click aquí