El Consell de Formentera condemnat per vulneració de drets fonamentals

97

El President del Comitè d’empresa del Consell Insular, José Ramón Mateos va ser destituït en la seva relació laboral com Agent d’Ocupació i Desenvolupament al juny de l’any passat, un comiat que el jutjat social d’Eivissa va declarar improcedent fa dos mesos, i ja s’ha produït la readmissió de Mateos al seu lloc de treball.
Quan el delegat sindical va ser acomiadat com Agent d’Ocupació, es va reincorporar com a funcionari interès en la seva categoria d’origen, essent de nou acomiadat l’octubre de 2018, un cessament que ha set impugnat per vulneració de drets fonamentals, resolent el jutjat contenciós el passat dia 2 que aquest acte incorre en vulneració de l’article 23.2 de la Constitució declarant el comiat com a nul i sense efecte.
El jutjat estima que el Consell ha comès les següents irregularitats: hi ha permès la inassistència -per alliberament sindical- durant el “període de prova” sense fer cap advertiment sobre la situació el que segons la sentencia “acredita mala fe”. No hi ha instruït un expedient ni ha donat tràmit d’audiència a l’interessat el que “acredita desconeixement”. I ha aplicat una possibilitat de deixar sense efecte el nomenament sense justificació ni motivació.
En una nota de premsa, la UGT es pregunta el motiu pel qual es van fer aquests intents de “desfer-se del delegat sindical” i ho expliquen perquè l’activitat d’aquest molestava els “tripijocs en matèria de personal de la institució en la passada legislatura”.
De fet així ho manifestava a Formentera Ràdio el Secretari General de Funció Pública de la UGT Balears, Miguel Ángel Romero en una entrevista el passat mes de juliol.

En aquest sentit el delegat sindical, José Ramón Mateos es mostra satisfet i demana responsabilitats polítiques al davant d’una situació que considera li ha perjudicat personalment i també a la credibilitat de la institució i apunta directament a l’actual consellera de joventut, Vanesa Parellada, que en la passada legislatura va ser consellera responsable de recursos humans del Consell Insular
Cost de les actuacions
En la nota de premsa, el sindicat denuncia el cost econòmic de les actuacions en aquest tema per part del Consell. D’una banda una consultoria que va emetre un dictamen en aquest sentit i que va tenir un cost de gairebé 16.000 euros.
Es dóna la circumstància, que segons denuncia UGT l’empresa Consultores de Gestión Pública, és en la que va treballar com a col·laborador l’anterior gerent del Consell, Isidor Torres, just abans d’entrar a formar part del Consell com a càrrec de confiança.
D’altra banda es va contractar una lletrada externa que segons el sindicat va tenir un cost proper als 5.500 euros.
També afegeix al cost la UGT els salaris de tramitació, així com el salari del treballador que va substituir al delegat sindical, el que xifra el cost total per a l’administració en una xifra propera als 70.000 euros.
El sindicat indica que aquest cost no l’haurien d’assumir els ciutadans sinó els responsables polítics de la situació.