El Consell retira la passarel·la de s’Estany des Peix

281

Davant del renou organitzat a les xarxes socials entre els ciutadans de Formentera per la instal·lació d’una passarel·la amb un enorme impacte visual en les obres per a la regulació dels fondejos a s’Estany des Peix, la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, va visitar la zona amb el Cap d’obra i després d’una reunió d’urgència de l’equip de govern, va ordenar la retirada immediata d’aquesta infraestructura que havia de connectar la riba amb la instal·lació dels pantalans. A partir de dilluns s’estudiarà quina pot ser l’alçada mínima per qüestions de seguretat d’aquesta passarel·la per a reduir el seu impacte en aquest indret del parc natural.
Instal·lació aprovada en 2018
La passarel·la instal·lada està contemplada en el projecte aprovat al 2018 per la Demarcació de Costes, amb el vistiplau de la conselleria insular de medi ambient, el parc natural i la direcció general d’Espais Naturals del Govern balear. Això vol dir que la reforma del projecte s’haurà de consensuar amb totes les administracions implicades.
Podeu consultar el projecte en aquest enllaç: www.miteco.gob.es/es/costas/participacion-publica/proybasicoinstalacionpantalanesflotantesyfondeosensestanydespeixv2_red_tcm30-486453.pdf
Iniciativa popular per l’aturada de les obres
Poques hores després de la instal·lació de la passarel·la va aparèixer una demanda de signatures, per a “l’aturada immediata” d’aquestes a la plataforma change.org amb una gran participació i difusió
https://chng.it/RPrfvJdrrn
Sa Unió també exigeix l’aturada del projecte
El portaveu de Sa Unió va manifestar en una nota de premsa que l’actuació de l’equip de govern de GxF-PSOE és “escandalosa i negligent”.
Llorenç Córdoba ha sol·licitat també “la compareixença urgent del conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, perquè doni explicacions sobre què ha fallat i què està passant”. En aquest sentit, Córdoba ha puntualitzat que Sa Unió ja ha demanat aclariments sobre això i tenia previst interpel·lar al conseller en el ple de la setmana vinent, “però el succeït a l’estany fa que les explicacions no puguin demorar-se: ha de sortir avui mateix”.
Acusa Antoni Tur de “mentir”
A més, el cap de l’oposició ha posat de manifest que el conseller Tur “va faltar a la veritat a l’espai Bona Nit Pitiüses de TEF TV dimecres passat, on va desmentir que s’estiguessin instal·lant morts de tres tones i l’endemà es va demostrar que mentia i que el parc natural ja els havia avisat”. També ha criticat durament “que s’hagin instal·lat blocs de formigó com a morts -més grans que els existents fins ara- en lloc d’ancoratges ecològics. És molt greu per l’impacte que deixa, tant mediambiental com visual”.
El portaveu de Sa Unió ha lamentat que “justament aquests partits, que tracten d’abanderar temes mediambientals i ens parlen del model d’illa que volen, són els autors de grans destrosses com les que hem conegut avui, d’autoritzar grans mansions en zones protegides i, en general, de carregar-se l’essència de Formentera”.
Morts de formigó fora del projecte
D’altra banda, els tècnics de Medi Ambient del Consell, juntament amb personal del Parc Natural, van observar que s’havien instal·lat una sèrie de blocs de formigó que no eren al projecte, en aquest cas per realitzar el fondeig “tradicional” o dispers, no en els pantalans.
Segons ha informat el Consell, Tragsatec, l’empresa que porta a terme l’obra, a l’hora de fer l’execució del projecte, no va tenir en compte un informe preceptiu del Parc Natural i per intentar donar solució al fondeig en zones de fons rocós va instal·lar uns morts de formigó incomplint així l’informe mediambiental. El Consell i el Parc Natural van posar en coneixement de l’empresa aquest error, que procedirà a la retirada dels morts la pròxima setmana.

Participa a la nostra enquesta:

ENQUESTA: Creus que s'hauria de modificar el projecte de s'estany des Peix?

Loading ... Loading ...