El Govern aprova que Formentera passi al Nivell 2 d’alerta sanitària

44

Formentera passarà demà al nivell 2 d’alerta sanitària per COVID-19 després que el Consell de Govern hagi aprovat la mesura a proposta de la Conselleria de Salut. El canvi respon a l’evolució negativa dels principals indicadors amb els quals s’avalua la situació a les Illes Balears. Segons l’acord aprovat avui, les noves mesures romandran en vigor fins al 29 de desembre, ja que dia 28 es revisaran els nivells d’alerta a totes les illes.

A Formentera, durant els darrers set dies (entre l’11 de desembre i el 17 de desembre), la incidència a catorze dies (IA14) s’ha incrementat de manera molt significativa, ja que ha passat de 74 casos per 100.000 habitants a 330 casos per 100.000 habitants, un augment de quasi 4,5 vegades. El motiu d’aquest augment és que en els darrers set dies s’han diagnosticat 35 nous casos, 30 en els darrers tres dies. En el mateix període, la positivitat s’ha incrementat més del doble i ha passat del 8,57 % al 19,55 %.

A més, tant aquest indicador com la IA14 superen marcadament els llindars definits pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties per definir un territori de risc epidemiològic (3 % de positivitat i 60 casos per 100.000 habitants).

D’altra banda, un altre factor que cal considerar és el fet que els casos han afectat de manera important un col·lectiu de risc elevat, com és el de les persones més grans de 65 anys, grup que presenta una incidència de 273,4 casos per 100.000 habitants, mentre que el passat dia 11 de desembre la incidència era de 0 casos.

Finalment, s’ha observat també una pèrdua de la traçabilitat dels contagis. Aquest indicador s’apropava al 60 % el dia 11 de desembre, mentre que el dia 17 de desembre havia davallat fins al 50 %.

Atesa l’evolució dels principals indicadors que recull l’informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, la consellera de Salut i Consum ha proposat el pas de nivell 1 a nivell 2, la qual cosa suposarà mesures més restrictives, com ara la reducció de 20 a 10 del nombre màxim de persones en les reunions en espais exteriors, i de 10 a 6 en interiors.

També implicarà la reducció dels aforaments dels bars i els restaurants segons el nivell de risc associat.

Així doncs, als interiors dels bars i els restaurants qualificats de risc mitjà, que tenguin una capacitat màxima de menys de 50 persones, es podrà ocupar fins al 70 % de l’aforament, mentre que els que tenguin un aforament de 50 persones o més tindran un màxim del 50 %.

Els locals qualificats de risc alt, en canvi, podran ocupar fins a un màxim del 40 % de la capacitat permesa. A més a més, el màxim de persones per taula o agrupacions de taules serà de 6 persones en interiors i no de 10 com fins ara. Pel que fa a la terrassa, podrà estar ocupada fins a un 75 % de l’aforament permès, amb un màxim de 10 persones per taula o agrupacions de taules, mentre que en el nivell 1 el màxim era de 15 persones. Així mateix, el consum a la barra passa a estar prohibit en qualsevol cas.

Un altre dels canvis destacables que implica el pas al nivell 2 és la prohibició de les festes populars.