El Govern autoritza construir la nova subestació elèctrica de Formentera

20

La vicepresidència i conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, ha donat llum verda al projecte de construcció de la nova subestació de Formentera a 132 kV. L’autorització també inclou l’ampliació de la subestació ja existent a 30 kV i la connexió entre ambdues infraestructures.

Una vegada les obres estiguin finalitzades, el Ministeri d’Indústria serà l’encarregat d’autoritzar-ne l’enllaç.

Red Eléctrica (REE), encarregada del projecte d’interconnexió submarina entre Eivissa i Formentera, té previst iniciar les obres de construcció de la nova subestació el segon trimestre de 2021 a l’entorn industrial de la zona de Ca Marí. Es tracta d’una infraestructura blindada i aïllada amb tecnologia GIS (Sistemes d’Informació Geogràfica) i adaptada a les disposicions ambientals. D’aquesta manera, l’altura de la construcció serà igual o inferior a la de les edificacions properes i comptarà amb un apantallament visual i acústic. A més, disposarà de mesures específiques d’integració paisatgística mitjançant pantalles vegetals amb espècies adaptades a l’entorn i es protegiran els elements patrimonials, com els murs de pedra seca ja existents a la zona.

Una vegada posada en marxa, la nova subestació elèctrica serà la font principal d’energia de l’illa de Formentera, contribuirà a la davallada del cost de producció de l’energia, actualment un dels més cars de tot Espanya i permetrà abaratir el preu de la factura de la llum. També, garantirà la seguretat i el subministrament elèctric de l’illa, alhora que reduirà les emissions de CO2.

Per altra banda, el projecte de la subestació de Formentera facilitarà l’arribada de la fibra òptica a l’illa, amb les millores de connectivitat i els beneficis als sectors productius que això suposa.

El passat 22 de maig, el Consell de Govern va aprovar la declaració d’interès autonòmic del projecte que permet la construcció de la subestació, ampliar l’actual, així com la seva interconnexió. El projecte també compta amb la declaració d’impacte ambiental favorable de la Comissió Balear de Medi Ambient emesa l’octubre de l’any passat.