El Govern Balear reclama a l’Estat que pagui el transport de residus de Formentera

18

La Conselleria de Medi Ambient i Territori presentarà al·legacions a l’avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats de l’Estat. Entre d’altres, reclamarà al govern central que assumeixi els costos del transport de residus de Formentera. Al document presentat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, s’hi segueix mantenint l’obligació de l’Estat de pagar el transport de residus entre illes quan no es poden tractar a la mateixa, però es lliga a la disponibilitat pressupostària.

Actualment, tot i que la Llei estatal de residus de 2011 contempla que és el govern central qui ha d’assumir els costos, el cert és que els ha acabat assumint l’executiu autonòmic. Tot i no tenir-hi competències, durant aquests anys ha estat la Conselleria de Medi Ambient, a través d’ajudes que ja sumen prop de sis milions d’euros, la que ha assumit l’ajuda al Consell de Formentera.

Sigui com sigui, el conseller Miquel Mir ha valorat positivament l’inici de redacció d’aquesta normativa, ja que “assumeix com a propis els principis de la Llei balear de residus i fa una aposta decidida per la prevenció i reutilització”. Així mateix, Mir ha destacat que la normativa autonòmica marca uns objectius de reducció i de reciclatge molt més ambiciosos, “imprescindibles per encarar un canvi de model que ens permeti abandonar la cultura d’un sol ús”.