El Govern decreta el tancament perimetral de Formentera

489
Alejandra Ferrer durant la roda de premsa

Demà dissabte, Formentera quedarà tancada perimetralment fins al pròxim 30 de gener i únicament és permetrà entrar i sortir pels motius justificats i autoritzats pel decret.
En roda de premsa aquest matí, la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, ha reconegut que, en general, la situació epidemiològica a Balears és “molt dolenta”, també a Formentera. Així, aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, signarà un decret per a tancar perimetralment l’Illa.
Per la seva banda la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha recordat que, segons les últimes dades, hi ha ara 50 casos actius, amb dos pacients ingressats a l’hospital d’Eivissa. La incidència acumulada a 14 dies és ara de 239 casos per cada 100.000 habitants.

Ferrer ha recordat que, Eivissa i Formentera són una mateixa àrea de salut, per la qual cosa ells també es troben en una situació “d’inestabilitat”, i, encara que registrin millors dades, en cap cas es pot parlar d’una situació favorable o que no sigui preocupant.

Formentera “està en disposició de continuar en nivell 3”, ha afirmat Ferrer, qui ha recordat que des de desembre han anat sol·licitant controls i, sent conscients de les dificultats per a dur-los a terme, ara han adoptat aquest tancament perimetral com a “mesura en positiu”. La presidenta ha assenyalat que tots els grups amb representació en el Consell, així com el sector empresarial, estan d’acord amb la mesura.

“Hi havia dues opcions molt clares”, ha assenyalat Ferrer, qui ha explicat que una d’elles era pujar a nivell 4, la qual cosa hagués implicat tancar la restauració. “Si la ciutadania no és responsable i no ajuda a mantenir l’ordre, serà molt difícil sortir”, ha conclòs.

Entrades i sortides justificades

El tancament tindrà efectes des del 16 de gener, amb limitacions d’entrada i sortida de persones a l’Illa. Així, només es permetran desplaçaments justificats, com el compliment d’obligacions laborals, l’assistència a centres docents o educatius, el retorn al lloc de residència habitual o familiar o la realització d’exàmens o proves oficials, entre altres casos.

Segons ha informat el Consell, qualsevol altra activitat haurà de ser degudament acreditada per a poder entrar o sortir de l’Illa. El Consell es farà càrrec de la coordinació dels controls en el port, també en col·laboració amb la Guàrdia Civil, i es comptarà amb informadors sobre la Covid. El toc de queda es manté a les 00.00 hores.

La presidenta ha explicat que als qui tornin a l’Illa, tal com es va fer el març passat, es recomanarà guardar quarantena. En el Consell s’ha prioritzat a més el treball telemàtic.

D’aquesta manera els desplaçaments per a entrar i sortir de l’illa queden restringits només a aquells que siguin essencials i estiguin degudament justificats. Aquests són:

– Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i veterinaris.

– Compliment d’obligacions laborals, professionals o empresarials.

– Assistència a centres universitaris, docents i educatius.

– Retorn al lloc de residència habitual o familiar.

– Assistència i cura de persones majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o especialment vulnerables.

– Desplaçament a entitats financeres i asseguradores.

– Actuacions requerides o urgents en òrgans públics, judicials o notarials.

– Renovació de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius impostergables.

– Per causa de força major o situació de necessitat s’inclouen els desplaçaments per a anar o tornar de ports i aeroports, o d’activitats esportives federades permeses.

– Qualsevol altra activitat de semblant naturalesa que estigui degudament acreditada.