El Govern mantindrà el nivell d’alerta sanitària a Formentera i rebaixa les restriccions a Eivissa

313

D’acord amb les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, les Illes Balears continuen en una zona d’estabilització de la transmissió comunitària del Coronavirus. El diagnòstic de casos de les darreres setmanes confirma a hores d’ara un increment de la propagació de la COVID-19 a les illes de Mallorca, Menorca i Formentera, i una estabilització a l’illa d’Eivissa. Segons apunta l’informe del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, la situació continua recordant els inicis de la segona i tercera onades. Així mateix, tal com apunten els experts, és especialment preocupant el possible increment dels casos de COVID-19 després dels dies de vacances de la Setmana Santa, de la major activitat social associada i de l’increment de la mobilitat nacional i internacional. Per tot això, l’informe recomana prudència màxima, més encara en confirmar-se la incidència ascendent a altres CA i al continent europeu.
Per tot això, tal com ha explicat el portaveu del Govern i conseller de Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, el Govern manté la decisió de programar una desescalada lenta i segura per evitar augments sobtats de contagis, que poden posar en risc la salut dels ciutadans, així com comprometre el procés de vacunació que ara comença a repuntar amb l’arribada de més dosis a les Illes Balears.

Tot i això sí que es relaxaran les mesures adoptades en l’àmbit estatal durant les festes de Pasqua i, per tant, a partir del dilluns 12 d’abril es podran tornar a reunir fins a 6 persones d’un màxim de dos nuclis de convivència en espais privats a totes les Illes Balears. També s’aixecarà el tancament perimetral de la comunitat, per la qual cosa es podrà sortir de l’arxipèlag i accedir-hi sense limitacions, més enllà de l’exigència de les proves sanitàries requerides, que es mantenen. Pel que fa als nivells d’alerta sanitària, les illes de Mallorca i Formentera seguiran en el nivell 2, i Menorca en el nivell 1. En canvi, Eivissa passa del nivell 3 al 2, amb l’aixecament consegüent d’algunes restriccions. Només en el cas de Mallorca es contempla un canvi: la reobertura dels espais comuns (com ara jacuzzis i Spa) en establiments d’hoteleria.
Noves mesures a Eivissa
En matèria de comerços, passen del 50 al 75 % de la capacitat màxima. En relació amb l’oci, els centres d’oci infantil podran acollir grups de fins a 10 persones (abans 6) i s’hi podrà dispensar menjar i begudes. En els centres recreatius de joves també es permetran els grups de fins a 10 persones. Quant als centres recreatius per a gent gran, tot i que es mantenen les activitats dirigides per a grups de només 6 persones, se n’amplia la capacitat del 30 % al 50 %.

Els congressos podran tenir un màxim de 100 participants en els exteriors (abans 80) i en els interiors passen de 50 a 75 (amb un màxim del 75 % de la cabuda).

També es permetrà augmentar la cabuda en els llocs de culte fins al 50 % (abans 30 %) i les visites en els centres sociosanitaris es permeten sota la supervisió del personal del centre, i es lleva la limitació que hi havia fins ara d’una persona una hora al dia.

Dins l’àmbit de la cultura, es permetran les activitats culturals en recintes diferents dels teatres o auditoris sempre que el públic romangui assegut, amb una cabuda del 50 % però amb un màxim de 200 persones en espais interiors i de 400 en els exteriors. Finalment, en els cinemes i circs de carpa es podrà menjar i beure sempre que se’n redueixi la capacitat al 40 %.