El Molí Vell de La Mola estrena antenes

214

Construït el 1781, és un dels molins fariners més ben conservats de les Illes Balears i avui ha estrenat les noves antenes, replicades de les anteriors col·locades als anys 40, per en Juan Juan. En la tasca de col·locació han participat també en Jaume Escandell i en Xicu “des Moliner”, que recull el testimoni d’en Joan Moliner.
El Molí vell de La Mola està envoltat d’històries i llegendes, que van des de la prohibició de moldre en anys de postguerra a la de què Bob Dylan i va viure uns mesos al seu interior als anys 60.
La infraestructura eòlica va ser fonamental en la Formentera rural, que necessitava moldre és gra per poder fer pa, però els temps moderns van fer que s’abandonés l’activitat i el 1993 va ser adquirit i reformat per la Fundació Illes Balears.
Actualment el Consell de Formentera ha arrendat el bé, el que permet que sigui visitable.
L’àrea de Patrimoni gestiona aquestes visites i ha decidit canviar les antenes.
Com explica en Xicu “Moliner”: “En 1939 va caure el molí per vents molt forts i al 1940 hi van posar les antenes verdes, i un cop havien pogut amarar les fustes, les van canviar per unes de tractades. Des d’aleshores que aquestes antenes no s’havien canviat i estaven deteriorades”.
L’interior del molí està dividit en 3 plantes i a dalt de tot es conserva perfectament tota la maquinària feta servir per moldre al llarg dels segles.
Altres molins de Formentera i de la resta d’illes s’estan deteriorant per la manca de manteniment.
En aquest sentit en Xicu manifesta: “Els molins són una part molt important del nostre patrimoni, hi haurien d’estar tots recuperats com aquest. Són monuments que formen part molt important de la nostra història”.
Ara el molí llueix unes antenes impecables i cal recordar que l’any 2019 el ple del Consell va acordar la incoació de l’expedient per declarar-lo Bé d’Interès Cultural amb la categoria de monument.