Els alumnes de cuina de l’IES Marc Ferrer es reinventen

80

Ja fa anys que l’Institut de Formentera disposa en la seva oferta formativa de Formació Professional els cursos de cuina i restauració que permeten adquirir una formació molt necessària en una illa eminentment turística.
Està clar que la restauració de Formentera necessita personal de primer nivell per atendre a una clientela, cada dia més exigent. En els darrers anys l’illa ha donat passes de gegant cap a una oferta gastronòmica i un servei d’alta qualitat, però no sempre es disposa de professionals amb la formació adequada.
Però no tothom ho té tant clar, com explica Rosa Rodríguez, professora de cuina de l’IES Marc Ferrer: “Com que a Formentera sempre hi ha necessitat de mà d’obra, molts no creuen que necessitin la formació, però està clar que a millor formació, millors possibilitats i a poc a poc la gent va prenent consciència i això ens fa estar contents”.

Una alumna preparant els postres

Tant la formació professional bàsica com els cicles formatius de grau mitjà, ofereixen la possibilitat d’adquirir les tècniques necessàries i conèixer el funcionament d’una cuina i d’una sala de restaurant. Fins i tot en persones amb experiència com na Rita Tosto, que fa 12 anys que és cuinera a Formentera, però ha decidit tornar a les classes: “Aprofito l’hivern per adquirir la formació que no vaig poder fer en el seu dia. Tinc experiencia a la cuina, però aquí he aprés moltes coses que no sabia i m’he adonat de l’important que és la formació”.
Per prendre contacte amb el món real, els alumnes oferien servei de restauració al públic tots els dijous, amb un entrant, plat principal i postres, però la crisi sanitària també ha canviat això i com explica la professora: “Ara fan menjar per emportar que poden comprar els professors de l’institut, però no és el mateix, tenir sala oberta al públic et dóna contacte amb el públic i experimentar un servei real”.
Alguns dels plats per emportar són: Empanada gallega, croquetes, marmitako de salmó o caldereta de bestiar, però l’oferta varia cada dia. Clarament els professors de l’Institut Marc Ferrer són uns privilegiats.