Els hippies de La Mola reviuen a “Formentera Blues”

249

Xavier Moret va conèixer el col·lectiu de hippies que habitaven a La Mola als anys 70. Aquella gent que vivia a un altre ritme, molts d’ells havien fugit de la guerra del Vietnam i creien en un món millor, en l’amor lliure, enla llibertat.
Aquell contacte li ha servit per escriure la seva darrera novel·la negra “Formentera Blues”. El seu personatge habitual, el detectiu Max Riera va estar-se a Formentera als anys 70 i “va passar-hi un temps llarg”. En aquell temps l’illa era la Meca del moviment hippie català, “sense xarxes socials, el boca a boca funcionava i et deien que havies d’anar a Formentera, que podies banyar-te en pilotes a unes platges paradisíaques, fer l’amor lliure”.

Al detectiu Max Riera, al que els seus amics de la Plaça Reial de Barcelona coneixen com el “detectiu alternatiu” li encomanen que faci una investigació a Formentera. Un nou ric s’hi està arreglant una casa i els paletes han trobat els ossos d’una dona enterrats al pati. Amb el Roc, un periodista que acaba de perdre la feina, el Max torna a l’illa on de jove va viure, es va divertir i va somiar un món diferent. Després d’entrevistar personatges de tota mena (un pagès eivissenc, un pintor esnob, un alemany que feia circular drogues…) en Max aconseguirà reconstruir la història de la jove hippie que quaranta anys enrere va tenir una mala fi a la Formentera dels primers setanta. Res no és perfecte, ni l’illa on Pau Riba, Jimi Hendrix i Max Riera van ser joves.

L’escriptor Xavier Moret

Xavier Moret serà el convidat aquest dilluns de “Desperta Formentera! a les 9,20/17,20 ens explicarà que “La novel·la està protagonitzada pel meu alter ego alternatiu, hippiósMax Riera, que és contractat en un cas que el transporta 40 anys enrere, i el porta cap a una societat que tenia idealitzada… Però quan ho veu des del present, troba que els paradisos destenyeixen. Quan tornes a un paradís perdut mai ningú t’assegura que tot estarà igual. Tu que has mitificat un moment de la història te’n trobes amb un altre que potser no hi té res a veure. I la vida hippy va tenir components negatius: l’ús de les drogues, que va anar a més i que se’n va endur a molta gent, i la sida, que va provocar un desastre…”