Ens ha deixat en Josep Costa Mayans “Pepe Paya”

302
En Pepe Paya posant la primera pedra d'un dels seus establiments.

L’empresari formenterer nascut al 1.940 va morir ahir afectat per la Covid i amb patologies prèvies, després de més d’un mes ingressat a l’UCI de la Policlínica del Rosario.
Els que el coneixien bé el defineixen com a un gran treballador, “El primer a arribar i el darrer en marxar”. De fet la seva història laboral comença com a operari de recol·lecció de sal, en la salinera de Formentera en la segona meitat del segle passat. El seu olfacte per als negocis, li va portar a muntar un taller de bicicletes, que després va convertir en ferreteria i botiga d’electrodomèstics, que encara avui funciona sota el nom de “Casa Paya“.
També en això de les bicicletes va ser un visionari, i el petit taller va evolucionar al que avui és Moto Rent Pujols, l’empresa de lloguer de vehicles més gran de l’illa.
Amb l’arribada a principi dels anys 70, del turisme massiu, Paya es va expandir construint els Apartaments Paya en el que llavors encara era un erm: És Pujols.
L’expansió del grup, culmina amb la inauguració el passat 2014 de l’Hotel Blanco de quatre estrelles, que alberga el Restaurant Carmen, un dels més apreciats pels gurmets que visiten l’illa.
El projecte més recent del Grup Paya, ha estat la posada en marxa de l’únic hotel de cinc estrelles de Formentera, el “Five Flowers” a es Pujols, amb el que el grup d’empreses té més de 600 places hoteleres en diverses instal·lacions.
Un defensor del model turístic propi de Formentera
Josep Costa (Pepe Paya) va ser el president de l’Associació Hotelera de Formentera i des del seu càrrec va ser un gran defensor del model turístic propi de Formentera, destinat a un públic familiar, respectuós amb el medi ambient i fugint de les aglomeracions.
Els seus fills han pres el relleu de Pepe en els negocis, a excepció del malmès Isidor Costa, mort en 2019 i que va optar per la medicina, sent coordinador del centre de salut i el primer gerent de l’Hospital de Formentera.
El fill major, Vicent Costa va assumir la gestió del negoci de lloguer de vehicles, el mitjà, Pepe Costa la de les botigues d’electrodomèstics i garden i el petit, Juanma Costa, els hotels i apartaments.
Juanma a més va ser alcalde de Formentera pel Partit Popular entre 2003 i 2005 i presideix la Cambra de Comerç de l’illa.
La vetlla serà aquest dimecres a les 10 del matí al Tanatori municipal de Formentera i la Missa Funeral serà a les 12 del migdia a l’església de Sant Francesc.
Descansi en Pau.