Europa consumeix els recursos naturals de tot l’any en només quatre mesos

126

Així de contundent es mostra l’informe del grup ecologista WWF. La petjada ecològica del nostre continent és cada volta més gran i el nostre ritme de producció fa que el continent generi 2,2 vegades més del que la natura li pot donar.
El passat dia 26 de maig es van celebrar les eleccions europees, vam tornar a votar per decidir el futur d’Europa i els seus territoris entre -cal no oblidar-ho- és troba el de la nostra petita illa.

El que hem trobat a faltar en els discursos dels polítics és justament la presa de consciència i sobretot de decisions al davant d’aquesta emergència, La Unió Europea ha entrat en números vermells. En poc més de quatre mesos, hem superat el límit de recursos naturals que els ecosistemes poden regenerar en un any.
Cada any ampliem el nostre crèdit ecològic, tal com deixa clar l’informe Vivir por encima de los límites de la naturaleza en Europa.

Fins a finals dels anys setanta el nostre planeta tenia la capacitat de proporcionar més recursos naturals dels que demanaven els seus pobladors. Però el ritme de consum ha augmentat espectacularment, pel que la demanda de producció supera als límits biofísics i per tant crea col·lapse.
La petjada ecològica dels 28 estats de la UE ha passat dels 1.600 milions d’hectàrees el 1961 als 2.300 milions el 2016.

El treball de WWF mostra també la desigual distribució mundial dels danys als ecosistemes. Les dades són rotundes: La UE representa el 7% de la població global i utilitza el 20% de recursos naturals del planeta.
 L’extracció de soja, oli de palma o cacau de regions de l’hemisferi sur com si fossin infinits ens poden fer arribar al col·lapse del planeta en 10 anys, segons els científics.
Centrem-nos més en el nostre país, Espanya ha arribat al límit dels seus recursos el 28 de maig, som el número 24 (de 28) en el rànquing de petjada ecològica.

La petjada ecològica dels productes forestals i dels terrenys del cultiu i pastura són el 34% de la petjada ecològica de la UEWWF proposa que el Parlament Europeu recolzi als agricultors en la transició a sistemes de producció d’aliments i agrícoles totalment sostenibles i que recompensi a aquells que tenguin un major compromís ambiental.

Foment dels cultius de proximitat
Mercat pagès de Formentera

Els ecologistes també demanen que s’implementi l’Acord de París i es limiti l’augment de la temperatura global a 1,5 graus eliminant abans de 2040 els gasos d’efecte hivernacle.
En el capitol de restaurar el mal fet, l’estudi proposa implantar un marc legal de protecció d’habitats, especies i ecosistemes d’aigua dolça.
I per acabar s’ha de gestionar de manera sostenible l’ús dels mars i la protecció de la fauna marina i els seus hàbitats. I que s’adoptin normes de control que garanteixin que les activitats pesqueres dutes a terme per la flota de la UE, i tots els productes marins que entrin en el mercat de la UE, siguin legals i sostenibles mediambientalment.

I per aquells que encara no creuen massa en la UE, cal sebre que el 80% de les lleis nacionals ambientals es decideixen a Europa.