Exposició d’àmfores romanes recuperades al sud des Cap de Barbaria

134

En l’estiu del passat 2020 un dels vaixells d’arrossegament de la flota de Formentera va fer una pesca peculiar: quatre àmfores romanes van acabar en les seves xarxes, en perfecte estat, tan sols una d’elles estava una mica trencada.
Els pescadors van avisar immediatament de la seva troballa, la qual cosa va posar als restauradors del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) en alerta per a recollir les peces. L’extracció de peces del medi marí és una acció irreversible que només es duu a terme quan és estrictament necessari per a la conservació i es disposa dels mitjans tècnics i humans apropiats. Però en aquest cas el descobriment fortuït, no deixava una altra opció.
La restauradora del MAEF, Elena Jiménez, no oculta la seva satisfacció davant l’exposició: “Aquesta mostra és una manera d’agrair als pescadors el seu gest i animar a tothom a avisar de quan localitzin restes arqueològiques, perquè aquestes puguin ser tractades amb les tècniques específiques que difereixen molt de les empleades en terra”.
Les peces estaven en un fons rocós a 110 metres de profunditat i els arqueòlegs encara no han pogut datar-les amb exactitud, però Jiménez apunta: “Sabem que són peces romanes i que molt probablement transportaven vi o oli, encara que en aquella època els vaixells que solcaven el mediterrani comerciaven amb tota mena de productes. Molt probablement van caure a la mar després d’un naufragi i en la zona en la qual es van localitzar hi hagi més restes i fins i tot els d’un vaixell enfonsat”.
Les peces descobertes tenen un gran valor històric, a causa del pas dels segles i el seu estat de conservació però la restauradora confessa: “Realment aquest tipus d’objectes ceràmics, eren concebuts únicament per al transport de què contenien i la majoria de les vegades eren rebutjats una vegada havien complert la seva funció. Eren com el nostre plàstic d’avui”.
Però no hi ha dubte que avui dia gaudeixen d’un enorme atractiu, especialment pel seu extraordinari estat de conservació, “Hem fet un intens treball de recuperació, perquè els arqueòlegs puguin estudiar amb deteniment les peces i també perquè aquestes puguin ser admirades en l’exposició”.
La mostra recrea un laboratori de restauració arqueològica en ple procés de tractament de les peces subaquàtiques, per a poder mostrar el recorregut d’aquestes des del fons marí, fins a les vitrines del museu.
L’exposició es pot visitar a la sala de l’Ajuntament Vell fins al pròxim 25 de setembre.