Avui divendres 17 de març, s’ha fet l’acció demostrativa del Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR) que es provarà a l’illa de Formentera quan finalitzi la temporada turística. Organitzada per l’entitat Rezero, aquesta demostració s’ha plantejat per aclarir dubtes al sector del comerç i a la ciutadania davant la prova pilot que es preveu iniciar un cop finalitzada la temporada turística.
Els participants han pogut comprovar el funcionament del nou sistema així com els dos mètodes de pagament: a través d’una aplicació mòbil o d’una targeta analògica. En tots dos casos, l’usuari obté un justificant del dipòsit de 0,10 cèntims que paga en adquirir l’envàs i que recupera en el moment de la devolució en una de les màquines que s’instal·laran als comerços.
Ana Juan ha destacat que “avui és un dia important per a Formentera perquè aquest projecte que avui es presenta ens posa en el mapa, de nou, com una illa pionera en sostenibilitat; aquesta prova serà un referent per a la resta d’illes”.
Formentera, l’illa que més recicla
Segons el darrer estudi de la Conselleria, el 2021 a les Illes Balears es va reciclar un 26 % dels envasos lleugers que es varen recollir als contenidors grocs, “una xifra que s’allunya molt dels objectius que marca la Unió Europea i que ens obliguen, per tant, a provar nous sistemes per tal de millorar l’eficiència en la gestió dels residus”, ha assenyalat Sansó, que ha afegit que experiències similars a altres països europeus han donat índexs de recuperació de fins al 90 % per als envasos inclosos en el sistema.
La prova pilot compta amb una partida pressupostària de 500.000 € que aporta el fons de l’impost de turisme sostenible (ITS). L’objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d’illes en cas que els resultats siguin positius. S’hi inclouran els envasos de begudes d’acer, d’alumini, de plàstics i de brics amb un volum inferior a tres litres que es generin en el territori de l’illa de Formentera per als següents productes: aigües, sucs i nèctars (no lactis), begudes refrescants i energètiques, sidres i cerveses.
La prova pilot està impulsada per la Direcció General de Residus i Educació Ambiental i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i del Consell de Formentera. Les tres institucions han mantingut diverses reunions informatives amb els sectors afectats de l’illa.