Formentera, exemple a Europa en conservació de la posidònia

115
Pradera de Posidonia oceànica a Formentera.

L’experiència de Formentera, en polítiques de conservació de la posidònia oceànica serviran com a exemple a la resta de regions mediterrànies per posar en marxa plans propis de protecció, alhora que es traça una política comuna europea. Aquest és l’objectiu principal de la trobada en línia ‘Posidònia Network‘, un grup de treball avalat per la Comissió Europea i que se celebrarà entre el pròxim 30 de setembre i 2 d’octubre.

L’esdeveniment està organitzat per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat i en un inici s’havia de realitzar de forma presencial, però a causa de l’evolució de la situació sanitària derivada de la COVID-19 s’ha optat per adaptar-ho al format en línia. Durant aquests dies, hi haurà diverses taules de treball i sessions formatives.

Els assistents coneixeran de prop les polítiques que s’estan aplicant a les Illes Balears, comunitat amb més experiència a l’hora de legislar en matèria de conservació de la posidònia, especialment el Servei de vigilància i atenció al fondeig, pioner a la Mediterrània així com les campanyes de conscienciació que es duen a terme a Formentera.

Posidonia Network‘ neix arran d’una trobada celebrada a Grècia el novembre de 2019 i que va comptar amb la participació de representants de la Unió Europea i de la majoria dels països europeus mediterranis. Un dels objectius principals de la trobada va ser la creació d’una xarxa de contactes per a poder unir sinergies de cara a una futura estratègia europea de conservació de la posidònia.

L’esdeveniment compta amb el suport de l’ONG Med Pan i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), l’òrgan de Nacions Unides dedicat a la conservació dels recursos naturals, a més de l’ONG WWF, la zona de les àrees marines de la regió Provença-Alps-Costa Blava (RAMOGE, per les seves sigles en francès) i Plan Bleu.