Formentera Film Festival: 10 anys de cinema internacional

319
Viviana Carlet y Monica Timperi, co-directores del Festival

Aquest dimecres comença, just l’any en el qual es compleixen 10, de la primera cita amb el cinema de petit format a Formentera.
La idea va néixer en el Llac Film Fest d’Itàlia, com explica la codirectora del certamen, Monica Timperi: “Silvio Bandinelli i jo estàvem convidats al festival que se celebra en un llac prop de Venècia. Va ser una experiència màgica i li vam proposar a Viviana Carlet exportar-la a Formentera, ja que ens havíem traslladat aquí a viure”.
El somni es va fer realitat i en 2011, va tenir lloc la primera edició, en la qual es van projectar una quarantena de propostes entre documentals, animació, ficció i videoart.
Des de llavors el festival no ha fet més que consolidar-se, fins a convertir-se en un imprescindible en el circuit del cinema no comercial. Viviana Carlet, codirectora, del certamen, explica que “el criteri que seguim per a seleccionar els curts participants és la qualitat d’aquests. Però també tenim present la representació de diferents països, temàtica i molt important una representació local. Enguany es projecten dos curts balears”.
El cinema municipal projectarà els 22 candidats al concurs des d’avui fins al divendres cada tarda a partir de les 20.30 hores i el dissabte se celebrarà la gala de lliurament de premis.
En aquest sentit els premis físics han estat realitzats per set artistes residents a Formentera; Lorenzo Pepe, Sol Courrèges Boné, Enric Majoral, Adres Rodríguez, Raquel Caramazana, Simona Colzi i Fran Lucas. El festival de cinema involucra des de fa anys a un ampli ventall de disciplines artístiques.
Compromís amb els més joves
Especialment en les últimes edicions, el festival, ha volgut acostar el cinema als més joves amb tallers. Timperi explica que “És molt enriquidor per als nens i joves poder fer cinema o veure cinema fora del circuit comercial, ja que el cinema independent tracta multitud de temes, que l’altre no abordarà mai”.
En aquest sentit, Carlet anuncia que enguany “Farem en l’institut dues trobades amb els creadors de Gormiti, la sèrie d’acció en animació 3D de l’estudi Kotoc. Durant dos matins els xavals tindran l’oportunitat d’acostar-se a un món que els fascina”.
Trobada de professionals
Una altra de les activitats, del programa és una trobada de professionals, que tindrà lloc el divendres entre diversos directors de diferents festivals, en la qual “Pretenem estudiar una mica el que ha passat en aquest últim any de pandèmia, no sols els problemes, també la creativitat i com cadascun ha trobat la fórmula per a seguir endavant”.