Fòrum Save Posidònia: Objectiu 2021

33

Aquest matí , el biòleg marí Oscar Esparza ha presentat les conclusions dels grups de treball que es varen reunir ahir durant tota la jornada per debatre i traçar el full de ruta de Formentera 2021 per treballar cap a la sostenibilitat de l’illa.

En concret s’han establert els següents reptes i plans d’acció:


– Repte 1: treballar cap a la implantació residu 0 a Formentera.

Pla d’acció 1: erradicar els plàstics d’un sol ús i apostar per crear un sistema de dipòsit de devolució i retorn.


– Repte 2: millorar l’eficiència energètica a l’illa amb el foment d’energies renovables.

Pla d’acció 2: elaborar un pla d’eficiència energètica i renovable en l’empresa turística, administració i habitatges.


– Repte 3: reduir l’ús de vehicles contaminants entre el sector empresarial i la ciutadania.

Pla acció 3: incentivar a empreses i ciutadans en l’ús de mitjans de transport no contaminants.


– Repte 4: regular el flux de visitants adaptant-lo a la necessitat de càrrega que pot suportar Formentera.

Pla d’acció 4: elaborar un pla de regulació participativa i gestió eficient del tràfic marítim de línies regulars que també permetrà acabar amb el problema dels fondejos descontrolats en el litoral de l’illa.

Durant els pròxims 2 anys es treballarà de manera activa amb el sector social i empresarial per aconseguir pas a pas aquests objectius. S’espera tenir resultats en el 2021, quan es torni a fer el Forum Posidonia Project de gran format.

Conferències i taules redones


Durant tota la jornada s’estan realitzant conferències d’experts en matèria mediambientals i de sostenibilitat turística, social i econòmica. Així mateix, se van a realitzar dues taules redones, una de turisme sobre “La sostenibilitat com a pilar de la competitivitat turística” i altra de medi ambient “La petjada de carboni. Mesurem l’impacte que ocasionem?”.


Demà dissabte continuaran les activitats amb un “clean up” i una sortida en vaixell perquè la premsa especialitzada que ha vengut per explicar l’esdeveniment conegui de primera mà perquè la posidònia és Patrimoni de la Humanitat.