Francina Armengol i Ximo Puig, es troben a Formentera per tractar “qüestions comunes”

42

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha mantingut aquest cap de setmana a Formentera una trobada amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. En la reunió, s’hi han tractat bàsicament dues qüestions: d’una banda, la millora dels mecanismes de finançament autonòmic i l’exigència al Govern de l’Estat perquè cerqui la fórmula que calgui per pagar a les comunitats autònomes els fons que els corresponen, i, de l’altra, la necessitat d’accelerar el procés per resoldre la licitació dels paquets dels viatges turístics per a la tercera edat promoguts per l’Imserso.

En la primera qüestió, els dos presidents han acordat que els seus respectius governs intensificaran els contactes amb els responsables del Ministeri d’Hisenda, amb l’objectiu que aboni les bestretes de finançament i la mensualitat de l’IVA que els deu. En el cas de les Illes Balears, la presidenta Armengol ja en va exigir el pagament d’aquests 177 milions d’euros al president del Govern de l’Estat en funcions, Pedro Sánchez, el passat mes d’agost i aquest es va comprometre a cercar fórmules que permetin aquest pagament per part d’un govern en funcions.

Tant la presidenta Armengol com el president Puig han manifestat en reiterades ocasions la necessitat de superar la situació d’interinitat política que viu l’Estat espanyol des de fa massa temps i han apostat obertament per la configuració d’un govern de caire progressista, que pugui resoldre aquesta i altres qüestions, com la de l’infrafinançament històric que pateixen les dues comunitats.

Pel que fa al temor a un retard en l’adjudicació dels viatges turístics per a la gent gran que promou l’Imserso, els dos presidents han coincidit en la importància que té aquest programa en dues comunitats turístiques com la Comunitat Valenciana i les Illes Balears i, en particular, en l’estratègia dels dos governs per allargar la temporada turística i incrementar l’activitat en temporada baixa.

El president Puig i la presidenta Armengol faran arribar al Govern de l’Estat la importància d’aquest programa i la necessitat d’accelerar-ne la tramitació i d’evitar retards que puguin perjudicar l’activitat econòmica dels dos territoris.

Al marge d’aquestes qüestions, els dos presidents han posat en comú estratègies i han posat de manifest les coincidències en l’agenda política dels dos executius progressistes.

Aquesta no és la primera reunió que manté la presidenta Armengol amb el president Puig. En la passada legislatura foren diverses les trobades mantingudes pels dos presidents i per membres dels respectius governs i, fins i tot, se signaren acords de col·­­­laboració entre dos territoris que mantenen molts lligams culturals, que conserven fortes relacions comercials i empresarials, que tenen en comú una important presència del turisme en la seva activitat econòmica i que comparteixen problemàtiques com la de l’infrafinançament històric que pateixen.