Jaume Escandell: “Les pluges dels darrers dies han salvat la collita de cereal que s’estava morint”

91
Jaume Escandell, President de la Cooperativa des Camp
Els camps de blat, civada i ordi estaven en molt mala situació per la sequera dels darrers mesos de 2020 i el temporal “Filomena” ha portat pluja rebuda pel camp com autentica “aigua de maig”.
Com explica el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell: “els camps i els fruiters estaven en les últimes. La falta de pluges en l’últim trimestre de l’any, que són les que millor s’acumulen, ha fet que el cereal no hagi pogut ni germinar i el que l’havia fet, estava enrogint, símptoma de la seva agonia”.
Formentera deu el seu nom al topònim llatí “Frumentària”, que significa terra de blat i des de temps de l’imperi romà, s’ha conreat civada, ordi i especialment blat de secà, per la qual cosa és molt important que la pluviometria sigui generosa amb la terra.
En els últims anys el balanç de pluges ha estat sempre inferior als 400 litres per metre quadrat a l’any i segons Escandell: “El clima mediterrani és així, té cicles i quan s’estanca en poca pluja, la situació dura alguns anys, però aquest cicle està sent massa llarg i el camp l’està passant malament”.

L’aigua torna a córrer pel torrent de Sa Fontanella

La Cooperativa del Camp es va reactivar el passat 2017 amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola i ramader de l’illa, que s’havia perdut en els anys de màxima esplendor del turisme. Des de llavors l’organització que compta amb el suport de la institució insular, ha posat en marxa un programa de recuperació de terres per al cultiu, que compta amb la cessió de 250 hectàrees de terrenys que estaven abandonats i que s’han recuperat. Escandell afirma que “estem molt animats perquè alguns dels nostres socis s’han atrevit a plantar oliveres i cereal i els beneficis de la cooperativa s’han incrementat entre un 25 i un 30%”.
De cara a primavera caldrà encomanar-se al cel perquè “A l’abril, Maig que és quan realment fa falta per a acabar de fer la llavor del cereal i per a ajudar a les plantes en el moment de la recol·lecció, és quan necessitaríem un altre episodi de pluges generoses. Veurem, depenem molt del que ens cau del cel i així ens va”.
Torrent de Sa Fontanella