Joan Costa (Autocars Paya): “El servei actual de transport públic és insostenible per a la nostra empresa”

61

El passat mes de desembre, es va tornar a signar una nova pròrroga del servei de transport públic de Formentera a càrrec de l’empresa que ofereix aquest servei ininterrompudament des de 1965, Autocars Paya. De moment no s’ha licitat la nova concessió que vol oferir nou línies i major nombre de freqüències.
Després de la prorroga, va arribar l’estat d’alarma pel Coronavirus i això va canviar radicalment el servei i més tard amb la “nova normalitat” i l’arribada de turistes, el consell insular va instar a Autocars Paya a què tornes a posar en marxa el servei amb les rutes i horaris de maig i octubre de 2019.
El propietari de l’empresa va manifestar les seves dificultats per poder oferir el servei tenint en compte que el nombre de passatgers s’ha reduït a l’arribar molts menys turistes.
Segons el propietari de l’empresa d’autocars, Joan Costa: “aquesta és una situació excepcional. Quan vam signar la pròrroga ningú esperava una pandèmia que ha vengut a canviar-ho tot. La nostra empresa comptava abans amb altres recursos com el transport escolar, excursions, “transfers“, casaments, actes, però tot això s’ha acabat”.
Costa afegeix que quan es va decretar l’estat d’alarma, “el Consell ens va demanar que continuàssim donant el servei, que rebríem ajudes i no hem vist ni un duro”.
El passat 17 de juliol a instància del Consell, l’empresa d’autocars va posar en marxa les línies d’estiu després que la institució l’advertís que en cas de no fer-ho, obririen expedient sancionador, segons indica el contracte vinculant.
Per la seva banda, el conseller de mobilitat, Rafa González insisteix en que “la prorroga és un contracte a risc i ventura, per tant, l’empresa va acceptar en el seu moment aquestes condicions, de manera que no hi ha cap motiu pel qual el Consell hagi d’aportar cap ajuda econòmica”.
Segons González, “Quan van acceptar la pròrroga, van determinar que l’equilibri econòmic estava garantit. Segons la informació de la qual disposem, en aquest moment la situació econòmica d’Autocars Paya pel que respecta al transport públic és millor que l’any passat. Si realment volen demanar ajudes, haurà de fer-ho per escrit i amb xifres concretes que acreditin aquesta necessitat, no únicament amb paraules”.