La cistella de productes bàsics un 18 % més cara a Formentera que a Eivissa i un 22 % més que a la Península

288

Així ho demostra un estudi fet el 2022 per l’Observatori de Dades de Formentera en què s’ha comparat el preu de deu productes bàsics. A més, entre gener i octubre el preu d’aquesta cistella ha pujat un 21 %

El Consell de Formentera, a través de l’Observatori de Dades, ha fet un estudi sobre el cost de la cistella de la compra a Formentera, respecte a Eivissa i a la Península. També s’han comparat preus d’aquesta cistella de la compra, entre el mes gener i octubre de 2022 (abans i després de la guerra d’Ucraïna), per veure com ha afectat la inflació als productes bàsics. 

Per fer aquest estudi s’han comparat els preus d’una llista de compra amb deu productes bàsics de marca blanca: un quilo d’arròs, una barra de pa, una dotzena d’ous, una lletuga, una garrafa de cinc litres d’aigua, un litre de llet sencera, un litre d’oli de gira-sol, un litre d’oli d’oliva, un quilo de patates i un quilo de pollastre. 

Per fer la comparativa s’han triat dos grans supermercats d’Eivissa, dos de la Península, i els dos supermercats amb els preus més econòmics de Formentera. Així, el gener de 2022 era un 13 % més car fer la compra a Formentera que a Eivissa i un 12 % més car que fer-la a la Península. L’octubre de 2022, fer la compra a Formentera era un 18 % més car que a Eivissa i un 22 % més car que a la Península. 

Comparació per mesos

Cal destacar que aquest primer any de presa de dades s’ha fet aquesta cistella de la compra en un total de cinc comerços de Formentera. Entre aquests cinc comerços s’ha detectat que hi ha variacions de preu de fins al 60 %, entre el més car i el més econòmic. 

D’altra banda, si miram el que costava de mitjana aquesta compra bàsica als cinc comerços el gener del 2022, i ho comparam amb el que costava l’octubre de 2022 el cost de la cistella s’ha encarit un 21 % a Formentera. En aquest sentit, a Eivissa els preus s’han encarit un 17 % en aquests mesos i a la Península, un 11 %. 

Cal destacar que aquest 2023 s’han introduït en l’estudi petits comerços d’Eivissa i de la Península, per establir una comparativa de totes les tipologies d’establiments entre les tres situacions geogràfiques. També s’augmentarà la periodicitat de les mostres per obtenir dades més concretes.

Totes les dades de l’estudi es poden trobar a la web de l’observatori a l’apartat visió del resident. https://www.observatorideformentera.cat/visions/visio-del-resident/cistella-de-la-compra/