“La Joia Expandida”: Nou llibre d’Enric Majoral

100

Els camins entrellaçats del disseny, l’artesania i l’art conflueixen en l’obra creativa d’Enric Majoral. Una obra creativa cristal·litzada en el nou llibre ‘La joia expandida’, on es recull una selecció de les seues peces significatives i obres de gran format de Majoral. La novetat editorial proposa un recorregut pels més de 40 anys de treball creatiu d’Enric Majoral, on s’exposen diferents perspectives creatives i es reflexiona sobre l’evolució conceptual, tecnològica i artística de la joieria contemporània.
Les aportacions d’Enric Majoral a l’artesania joiera i al desenvolupament de la joieria contemporània mediterrània ha permès desenvolupar un llenguatge personal per la seva singularitat i actualitat, que ha servit de font d’inspiració en les generacions més joves de la joieria.

En aquest sentit, ‘La joia expandida’ pretén unir les contribucions de l’artesania, el disseny i la creació en la joieria contemporània de Majoral. El llibre es compon de peces significatives que mostren la complexitat creativa del joier. Unes peces acompanyades de reflexions personals i professionals de l’autor.
Des dels seus inicis, Enric Majoral ha dut a terme una cerca insaciable al voltant del volum i l’espai de les joies. D’aquesta voluntat d’expandir les joies fins al límit del seu format neixen les peces monumentals dissenyades per Enric Majoral, que es plasmen en nou llibre de l’autor. D’aquesta forma, el joier català pretén donar vida a dissenys que permetin establir un diàleg dinàmic entre el cos, la joieria i l’espai.

Aquest esforç conceptual d’Enric Majoral va donar vida l’any 2019 a la passarel·la ADLIB d’Eivissa, on s’exposen una sèrie de peces experimentals i monumentals. La tasca ha donat vida a peces de joieria-escultura, com és el cas de l’obra “The Water Carrier, 2019-2020″, una peça a gran escala creada per emfatitzar les seves relacions espacials dins un espai arquitectònic. L’obra es compon de centenars de peces de plata pintades.
Relació amb els materials
La tasca artística d’Enric Majoral sempre s’ha caracteritzat per deixar fluir la creativitat, sense limitacions ni complexos. I en aquest desenvolupament artístic i conceptual, destaca la relació amb els materials en l’obra artística del joier. Una relació caracteritzada per aplicar diferents estratègies per aconseguir formes creatives i poc convencionals. La voluntat implica deixar que cada material, amb les seves característiques úniques, parli per si sol i adopti les seves formes naturals. Aquesta actitud de tractar cada material segons les seves característiques s’ha cristal·litzat en un repertori ric i ampli, i ple de retocs que fan única cada peça.

Però l’obra d’Enric Majoral no es pot concebre sense la influència del medi natural i cultural. Formentera, la seva font d’inspiració, es troba sempre present en la creació artística de Majoral. Una creació artística que ha volgut sempre fer evolucionar la joieria contemporània i funcional i introduir la influència de l’art, el disseny i la cultura en les seves creacions. El nou llibre d’Enric Majoral ‘La Joia expandida’ no pretén altra cosa que fer confluir el disseny, l’artesania i l’art en la joieria. Una obra per descobrir les possibilitats de la joieria quan s’expandeix.