La Posidònia al telèfon i amb app

9

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ja té en funcionament el Telèfon Posidònia i l’aplicació ‘Posidònia App’ que permet consultar la cartografia completa de la fanerògama marina. Aquestes dues eines, que facilitaran a la ciutadania la informació necessària per poder complir amb la prohibició de fondejar a la posidònia, s’han sufragat a través del fons derivat de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). La ciutadania també té a la seva disposició la pàgina web atlasposidonia.com, on hi ha tota la informació referent a la fanerògama marina.

Així, des de juny fins al setembre i de 10 h a 18 h, el telèfon 617 975 172 està disponible tant per telefonar com per enviar-hi missatges. Les funcions seran les de proporcionar ajuda al fondeig, resoldre dubtes sobre la protecció de la posidònia, com a eina de participació ciutadana per tal que es puguin fer arribar suggeriments i propostes, així com avisar de possibles danys a la fanerògama marina. Substituirà al 112 en tots els aspectes relacionats amb la posidònia, però no en el cas d’albirar fauna marina ferida.

Per comunicar millores a la cartografia, així com per denunciar possibles males praxis sobre posidònia, a més del telèfon habilitat, hi ha el correu electrònic atlasposidonia@gmail.com. Per traslladar informació, sobretot de possibles danys, des del Servei recomanen utilitzar aquesta via i la missatgeria instantània, ja que permet enviar les dades necessàries per fer la comprovació: fotografies, coordenades, nom de l’embarcació i eslora, a més de l’hora en què s’ha detectat.

D’altra banda, l’app, desenvolupada pel Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), està disponible a Google Play i permetrà a les persones que naveguin consultar la cartografia abans de fondejar per assegurar-se que no estan sobre posidònia. Les persones que no tenguin sistema Android, podran accedir mentre s’enllesteix l’app a les altres plataformes a través de l’enllaç https://ideib.caib.es/posidonia/. Cal recordar que la cartografia és una eina informativa i que no s’imposen sancions a partir d’ella, sinó que es comprova la posició de l’àncora en cada cas per saber si està damunt una praderia.