L’Armada espanyola escortarà a l’Open Arms fins a Balears

26
“Audaz” de l’Armada espanyola

El vaixell “Audaz” anirà fins a Lampedusa per acompanyar a l'”Open Arms” en el seu viatge fins a Palma. Recordem que l’embarcació està fondejada a 800 metres de l’illa de Lampedusa a Itàlia, esperant des de fa 19 dies un port on desembarcar els migrants que ha rescatat de diferents naufragis a la mediterrània.
Presidència del Govern ha emès una nota en sa que diu: “Després d’analitzar les diferents opcions, el govern d’Espanya, d’acord amb les recomanacions logístiques de l’armada, considera que aquesta és la més adequada i la que permetrà resoldre aquesta mateixa setmana l’emergència humanitària que es viu a bord de l”Open Arms’“.

L’organització Open Arms mostra moltes reserves davant d’aquest viatge per haver de navegar tres dies més degut a la precària situació dels nàufrags, sobretot des del punt de vista psicològic. L’organització tem, a més, que el vaixell torni a ser immobilitzat per les autoritats espanyoles, com ho va estar entre el gener i l’abril passats. Les autoritats, a més, han amenaçat l’entitat amb multes de fins a 900.000 euros si tornava a rescatar. L’embarcació militar salparia de Cadis aquesta tarda i trigarà tres dies a arribar a Lampedusa, i no arribaria a Palma fins dilluns.

Tensió a bord
La negativa del ministre de l’interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, a autoritzar el desembarcament, augmenta a cada minut que passa.

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Després que vuit persones hagin hagut de ser evacuades per urgències mèdiques durant la nit –és la setena evacuació que viu l’embarcació humanitària en els 19 dies que porta esperant un port–, aquest dilluns dotze dels rescatats s’han llançat a l’aigua per intentar arribar nedant a terra.
Socorristes de l’organització humanitària i agents italians s’han llançat a l’aigua, però finalment han estat rescatats per guardacostes i agents de la guarda de finances. Unes hores abans un altre nàufrag, de nacionalitat siriana, s’havia llançat a l’aigua i també va ser rescatat per un equip italià. L’ONG badalonina adverteix que la situació “està fora de control”. A més, durant la nit un altre home ha patit un atac de pànic. Ara queden a bord 83 nàufrags, i molts d’ells amenacen de llançar-se a l’aigua, també.

Giuseppe Conte dimiteix
A tot això, el primer ministre italià ha presentat a primera hora d’aquesta tarda la seva dimissió pel que diu considera una “irresponsabilitat institucional” del vicepresident del govern, l’ultradretà Salvini que ha presentat una moció de censura contra ell.