Les sargantanes d’Es Vedrà en excel·lent estat de conservació

168

La campanya anual de recompte de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) a les Reserves Naturals de Es Vedràes Vedranell i els illots de Ponent conclou que les poblacions que hi habiten es troben en una situació “excel·lent” de conservació. L’estudi, realitzat per l’equip del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Salamanca format per Ana Pérez Cembranos i Valentín Pérez Mellado, ha analitzat la densitat poblacional a cadascun dels illots que formen part de l’espai natural protegit.

Els investigadors han visitat els indrets i hi han realitzat transsectes lineals dels individus en l’horari de màxima activitat dels exemplars. Aquesta metodologia permet fer estimacions fiables sobre la densitat poblacional i comparar-les amb la resta d’anys.
– Es Vedrà: Enguany no ha estat possible recopilar dades a causa de les condicions meteorològiques. Sigui com sigui, la tendència és ascendent, ja que en 2019 es van registrar 1.280 individus/ha.

– Es Vedranell: manté densitats elevades, prop dels 1.000 individus/ha. Enguany s’han obtingut els valors més elevats dels darrers anys, el que indica un estat òptim de conservació de l’espècie.

Des de la Reserva Natural destaquen que aquestes xifres no només indiquen la bona salut de l’espècie, sinó que també serveixen com a indicador que ratifica que l’espai natural protegit es troba en bon estat de conservació.