L’escriptor Ferran Torrent va enlluernar Formentera

26

L’Obra Cultural Balear de Formentera, organitza al llarg de l’any múltiples
activitats de tota mena, amb l’objectiu de promoure la llengua i cultura pròpies de l’illa.
Diferents formats com a conferències, concerts, lectura de poemes, o com en
aquest cas, una xerrada amigable en públic, que va agradar molt als presents.
Torrent és un dels autors més prolífics en llengua catalana, que gaudeix d’un gran
nombre de seguidors. Una de les peculiaritats de la seva manera d’escriure és que utilitza les variants valencianes del català, sense que per això, cap dels seus lectors d’altres parts del territori catalanoparlant s’esquinci les vestidures.
L’escriptor va fer una defensa d’aquesta manera d’escriure, al mateix temps que va convidar que altres variants dialectals d’altres punts “facin el propi”.
El gènere en el qual es troba més còmode, és el de la novel·la negra amb títols
com Un negre amb un saxo que va ser portada al cinema per Francesc Bellmunt o Penja els guants i No emprenyeu al comissari.
L’illa de l’holandès
Al llarg de la xerrada, va sortir el tema de la seva obra de 1999 L’illa de l’holandès que encara que l’autor va aclarir que no està ambientada a Formentera, “sinó en una illa imaginària del mediterrani”, la pel·lícula si va ser rodada en gran part a Formentera. El film va ser dirigit per Sigfrid Monleón l’any 2000 i el mateix Torrent va participar en el guió.
La conversa amb l’autor i el públic present, va ser moderada per la presidenta de l’Obra Cultural Balear de Formentera, Maria Teresa Ferrer i va tenir un to amè i divertit, propi del caràcter de l’autor valencià. Va explicar moltes coses sobre el seu procés d’escriptura i la seva passió pels personatges que crea, que acaben formant part de la seva vida.
La Fundació Baleària va col·laborar en l’organització de l’acte, ja que té un conveni de col·laboració amb l’Obra Cultural des de fa anys.