L’Ibanat confirma que deu parelles de virot han fet niu a es Vedranell

33

Personal tècnic de les Reserves Naturals d’Es VedràEs Vedranell i els illots de ponent, l’IBANAT i els Agents de Medi Ambient han confirmat la nidificació segura d’almenys 10 parelles de virot petit a la zona coneguda com Ses Crestes, a l’illot des Vedranell.

La troballa ha estat possible gràcies a una prospecció exhaustiva d’aquesta zona, situada al nord de l’illot, realitzada el mes de març, i que ha conclòs amb l’observació directa de tres parelles d’adults incubant i de set entrades de caus amb clars indicadors d’excrements frescos. Amb tot, es considera que és una xifra de mínims. Cal afegir, a més, que hi ha una zona pendent de prospecció, l’extrem sud conegut com Sa Gorra, que mostra tota una sèrie de cavitats que semblen adients per la nidificació de virots i era ben coneguda pels virotadors de la zona.
La campanya de prospecció es va estendre a l’illot d’Es Vedrà, on s’ha pogut constatar la presència del virot a partir de restes d’excrements a la zona del Cap de sa Bestorre, al Pedregar de sa Galera de Fora. Amb tot, la inaccessibilitat del cau ha impossibilitat, per ara, determinar amb exactitud quants individus poden emprar aquest cau.
El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa.