Malestar en el transport terrestre per les “pobres ajudes” al sector

139
Javier Verdera, Delegat AEVAB a Formentera

La nova línia d’ajudes directes per compensar les pèrdues que la crisi sanitària està provocant en el sector del transport terrestre no ha acontentat a les empreses i autònoms receptors.
El conseller balear de mobilitat, Josep Marí Agustinet i el seu homòleg en el Consell de Formentera, Rafael González, van acordar una ajuda a aquests sectors de 34.794 euros, que serà pagada per totes dues administracions.
L’ajuda és sens dubte molt pobra per a un dels rams més castigats, però resulta molt pitjor quan es detalla. A les 42 empreses de lloguer de vehicles, se’ls assigna un total de 2.634 euros, la qual cosa una vegada dividit toca a 62 euros per entitat. Segons el parer del delegat de l’Agrupació de Lloguer de Vehicles de Balears (AEVAB); Javier Verdera, «aquesta ajuda és una vergonya, el nostre sector és menystingut contínuament per l’administració i sembla més aviat que riguin de nosaltres. Hauria estat millor que no haguessin aprovat cap i s’haguessin estalviat el ridícul». Per a Verdera, «l’única cosa que persegueix aquesta línia d’ajudes és aconseguir titulars en premsa, però en l’àmbit efectiu, no té cap repercussió».

El gremi del taxi, per part seva, rebrà 6.456 euros, la qual cosa suposarà uns 200 euros per unitat. Molts dels professionals del taxi han manifestat que aquesta ajuda resulta molt pobra i que no soluciona ni una petita part del problema que porta vivint des de l’inici de la pandèmia.

El transport de mercaderies repartirà 5.334 euros entre les empreses del ram del transport de mercaderies.

Les dues empreses d’autobusos discrecionals es repartiran els 20.370 euros que preveu la línia aprovada. Encara que semblen ser els més beneficiats, el propietari d’Autocars Paia, Joan Costa, manifesta que «aquestes ajudes les han quantificat molt baixes. Jo m’hauria sentit més secundat, si en lloc d’assignar directament aquesta quantitat, ens haguessin preguntat, quin és el dèficit que estem suportant. Hem de tenir en compte que no treballem des de fa un any i això és inviable econòmicament».

Preguntat sobre la baixa quantia de les ajudes previstes, el conseller insular, Rafael González, manifesta que «és difícil solucionar tots els problemes econòmics que s’estan sofrint en aquesta crisi. L’objectiu d’aquestes ajudes és que les empreses puguin subsistir fins que puguin tornar a oferir els seus serveis».