Manu San Félix “Salvemos el Mediterráneo”

109

El documental del nostre veí Manu San Félix per a National Geographic viatja pel nostre mar amb Formentera com a port de partida per a mostrar-nos la transformació que l’home ha anat generant en aquest enorme ecosistema. Per visibilitzar el declivi que estem provocant en la seva biodiversitat el biòleg ens mostra el que està passant allà baix.

Els trenta anys d’experiència de Sant Félix en la defensa del món marí, els seus coneixements com a biòleg i les moltes hores que ha passat sota el mar li confereixen autoritat per a cridar la nostra atenció sobre aquesta realitat que no veiem o no volem veure. Abocaments d’aigües sense depurar, espècies invasores, contaminació, massificació turística que genera pèrdua de flora i fauna.
El documental fuig del discurs apocalíptic, però posa les coses en el seu lloc. Si seguim així, la situació serà insostenible i per això Manu proposa posar de la nostra part el coneixement i la tecnologia que permeti revertir la situació i canviar la nostra forma de viure i de relacionar-nos amb el mar.
Ell va ser el primer que va posar el crit en el cel fa ja molts anys, fent-nos veure que ancorar sobre la posidònia era una salvatjada per a la planta responsable de la qualitat de les nostres aigües.

I ara ens adverteix que a més de l’irremeiable canvi climàtic, el Mediterrani s’enfronta a altres dues grans amenaces com la contaminació i la sobrepesca.
Justament la sobrepesca és la responsable de què moltes espècies estiguin en risc d’extinció. Entre elles, de manera imminent podríem quedar-nos sense la foca monjo del mediterrani, la gran nacra que ja està agonitzant, la pròpia posidònia que ha descendit en un 40%, la tonyina vermella i l’anfós, que tenen els dies comptats si no fem alguna cosa.


D’altra banda el fet que el nostre mar sigui gairebé tancat, fa que els abocaments que fem des de les nostres cases siguin molt difícils d’assimilar per la poca renovació.

I l’ara més visible problema dels plàstics, suposa ja el 95% dels residus del mediterrani. Tan sols el nostre país, llança més de 126 tones de plàstic al dia i aquest plàstic és ingerit per fins a 134 espècies. I ja sap vostè qui ingereix després aquests espècimens.

Pots veure el trailer del documental aquí