Medalla d’or per als coneixedors de les tradicions de Formentera

192
Premis Sant Jaume 2022

Formentera va celebrar ahir, al jardí de ses Eres, l’acte principal de la Diada amb el lliurament de la Medalla d’Or de Formentera, els Premis Sant Jaume i les distincions de Fills Adoptius. La presidenta del Consell, Ana Juan, va fer entrega de la Medalla d’Or als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals de l’illa, que van estar representats per deu persones coneixedores de diferents tècniques, com ara les arts de pesca, l’espart, el carbó, filar, cosir… Els Premis Sant Jaume s’han atorgat a la Llibreria Tur Ferrer, Can Platé i l’arquitecte Marià Castelló. Teresa Matilla i Miquel Àngel Riera han rebut la distinció de Fills Adoptius.

Fills adoptius de Formentera

Ana Juan i Teresa Matilla

L’acte va ser conduït, impecablement, per l’actual jutge de pau de Formentera, Andreu Ferrer, i va començar amb l’entrega de les distincions de Fills Adoptius. Teresa Matilla ha set distingida Filla Adoptiva en reconeixement de la seva trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l’illa, tot contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers i formentereres, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l’illa.

Miquel Àngel Riera

Miquel Àngel Riera va rebre aquesta distinció en reconeixement de la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer de les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola, i per l’impuls i compromís envers l’associacionisme juvenil, l’acompanyament de famílies necessitades i acollida social.

Premis Sant Jaume

Carme i Pepita Tur Ferrer

Els Premis Sant Jaume s’han atorgat a la Llibreria Tur Ferrer en reconeixement de la primera llibreria i papereria de l’illa de Formentera, un establiment singular al cor de Sant Francesc, amb més de seixanta anys de trajectòria comercial, i que continua avui en dia en el sector amb una gestió familiar, de tracte directe i pròxim.
D’altra banda, Can Platé ha rebut el premi en reconeixement d’una trajectòria empresarial familiar, que s’inicià precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló amb la inauguració del que avui coneixem com a Fonda Platé, trajectòria i emprenedoria que continuen avui amb la tercera i quarta generació al capdavant d’una empresa vinculada al turisme sempre a la recerca de l’excel·lència.

Familia Platé

 

Marià Castelló rep el Premi Sant Jaume

Finalment, l’arquitecte Marià Castelló ha rebut el premi en reconeixement de l’originalitat de la seva obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi, i pel respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l’illa, a més de la seva ja reconeguda i premiada aportació a l’arquitectura contemporània.

Medalla d’Or de Formentera

La Medalla d’Or de Formentera d’aquest 2022 s’ha lliurat als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals de l’illa. Sobre l’escenari, han estat presents, i també han recollit un diploma, deu representants de diferents tècniques: Francisco Torres Costa, coneixedor del funcionament del molí; les cosidores Esperança Guasch i Catalina Tur Castelló; de les arts de pesca, Maria Ferrer Verdera; de l’espart, Vicent Verdera Juan i Rita Costa Ferrer; las filadoras, Maria Mayans Juan; els mestres d’aixa, Ramon Mayans Colomar i Francisco Torres Riera; i de la sitja, Bartomeu Tur Escandell.

Esperança Guasch i Francisco Torres recullen el premi en nom de tots els coneixedors i transmissors de tradicions

La presidenta Ana Juan va felicitar a tots els premiats i va assenyalar que “persones implicades, dedicades i amb el compromís que han demostrat i demostren per a Formentera fan una societat millor. Volem una Formentera que visqui en equilibri, que ofereixi oportunitats per a tothom, que sigui oberta, solidària i acollidora; tenim les eines i tenim les persones, com les que avui han rebut aquests reconeixements, per aconseguir-ho”.