Medi Ambient destinarà 42.000 € al control de les serps a Formentera

22

Aquesta tarda s’ha presentat la campanya de captura d’ofidis 2021 per a Formentera que té per objectiu reduir l’expansió d’aquesta espècie invasora a l’illa, ja que suposa el principal factor d’amenaça per a les poblacions locals de sargantana.
La campanya ja està en funcionament i preveu col·locar 300 gàbies repartides a 500 hectàrees de la zona de La Mola, que és on s’ha registrat la major presència de serps els darrers anys. Entre 2016 i 2020, l’operatiu del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha capturat 2.848 exemplars.
Enguany la partida destinada és de 42.000 €. Les tasques les durà a terme un tècnic del COFIB qui comptarà amb el suport d’un segon tècnic d’aquesta mateixa entitat que es desplaçarà a l’illa dos o tres dies a la setmana.

A dia d’avui hi ha 100 gàbies en funcionament i està previst incrementar-ne el número durant les properes setmanes, de manera progressiva, fins a mitjans de maig, quan totes les gàbies estaran col·locades i operatives, coincidint amb la fi del període d’hibernació de les serps.

L’objectiu d’aquesta campanya és la reducció de la capacitat d’expansió de la població de serps invasores a l’illa de Formentera d’ençà el 2016, quan es detectà l’arribada de l’espècie Zamenis sacalaris, més coneguda com a serp blanca. Aquesta espècie s’alimenta de sargantanes i posa en perill la seva supervivència.
Així durant el 2020 es capturaren a Formentera 521 serps, amb 220 gàbies. Tot i que la tendència des del 2017 fins el 2019 va ser a la baixa, el 2020 es va registrar un increment de captures, que es pot deure a un bon any de reclutament d’ofidis, a la meteorologia favorable o una major supervivència dels ratolins que funcionen com a esquers. En tot cas els resultats d’enguany serviran per posar en context les captures de l’any passat.
També s’ha presentat la campanya de control de l’espècie vegetal Carpobrotus, coneguda com patata frita, estesa a bona part de la costa de Formentera.

La campanya durarà quatre anys i s’hi destinaran 141.500€. A banda d’eliminar la planta amb personal especialitzat, es realitzarà una cartografia precisa amb fitxes de camp per anotar ubicació, quantitat de planta, tipus de substrat i fotografies.