Més nius per a les ratapinyades a Formentera

19
Sanitat forestal incrementa el nombre de caixes niu per a quiròpters a Formentera

El servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI), ha instal·lat seixanta noves caixes niu per a quiròpters a Eivissa i a Formentera. D’aquesta manera, el nombre total s’eleva a 176, 88 a cada illa.

La ratapinyada és una espècie insectívora i és un element clau per a garantir el control natural de plagues forestals com, per exemple, la de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). A més, és un depredador natural d’altres insectes voladors com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet, doncs, l’augment i estabilització de la població de quiròpters, que actuen com a control natural de les plagues forestals.

La processionària del pi fou declarada plaga forestal el 2016, a Formentera, mentre que a Eivissa tot i que està detectada des dels anys setanta del segle passat, encara no ha estat qualificada com a tal. Les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys per controlar aquest insecte defoliador consisteixen en l’eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l’hivern; la captura de papallones amb les trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de quiròpters; el tractament aeri i tractament terrestre puntual.