Mor Joan Ferrer “Platé”, empresari innovador i modèlic

103

Joan Ferrer Torres va faltar ahir dilluns per una aturada cardiorespiratòria als 84 anys, a l’Hospital de Can Misses.
Ferrer Torres va prendre el relleu del seu pare, Joan Ferrer Castelló, que, després d’haver emigrat a l’Argentina en dues ocasions, a la fi de la dècada de 1920 va construir el primer establiment hoteler de l’illa, la Fonda Platé. En els primers anys va ser atesa pels Ferrer, que després ho va llogar a una família de Formentera, fins que va arribar la guerra civil.
La família “Platé” va emigrar a Barcelona, on va néixer Joan. El pare “Platé” treballava com a mariner en el iot del cònsol d’Islàndia i va enviar a la seva dona i fills a Mònaco. Poc després, el formenterer també es va instal·lar al principat i va treballar com a pastisser personal del príncep Rainiero. Acabada la guerra, la família al complet va tornar a Formentera per a reprendre la gestió del negoci, que va acabar convertint-se en el local més emblemàtic de l’illa, punt de trobada dels treballadors de les salines.
La Fonda va anar creixent i es van construir habitacions per a hostes i a mitjan dècada dels 50 van inaugurar el que avui és l’Hotel Cala Saona.
Ferrer Castelló va morir en 1965 i a partir d’aquest moment Ferrer Torres pren les regnes de la gestió dels negocis familiars.
Ferrer va ampliar l’Hotel Cala Saona a la fi dels 80 i l’any 2006 va rebre de mans del Govern Balear, el Premi Ramon Llull, com a reconeixement a tants anys d’esforç i a la seva visió i aportació al turisme modern.
Ahir la presidenta del Govern, Francina Armengol i la resta dels membres de l’executiu van expressar el seu condol per la mort de l’empresari.
Des de fa anys els seus fills: Lina, Antònia i Joan Antoni Ferrer Ferrer assumeixen la gestió dels negocis de la família “Platé” que s’han ampliat amb la recuperació de la Fonda Platé -que va estar els últims 35 anys llogada-, el Restaurant Sol a Cala Saona, Es Caló Apartaments i la posada en marxa de Sa Pedrera Suites.
Molts han estat els missatges de familiars i amics de suport a la família en aquests moments i el record afectuós d’un home carismàtic que va apostar per Formentera.
La vetlla està instal·lada en el Tanatori Municipal, aquest dimecres a partir de les 10 hores i el funeral se celebra a les 12 hores a l’església de Sant Francesc Xavier.