Nou dispositiu per la neteja del Port de La Savina

82

L’innovador dispositiu per a la neteja de la làmina d’aigua i la lluita contra la contaminació marina en els ports de La Savina i d’Eivissa ha començat a funcionar recentment.
El dispositiu, que resulta únic al món i al litoral espanyol per les solucions que proposa i per les innovacions que incorpora, es compon d’un innovador catamarà mogut per energia solar, una embarcació híbrida semirígida, i un modern dron elèctric per assolir les zones més inaccessibles.

Els tres dispositius s’encarregaran de retirar residus sòlids i altres materials flotants i semisubmergits de les aigües d’Eivissa i la Savina durant tots els dies de l’any amb un temps de resposta màxim de 30 minuts en situacions de lluita contra la contaminació —com hidrocarburs o aigües grises— i assistència a altres emergències.

L’equip

El funcionament del catamarà CatClean85 creat per a la neteja de la làmina d’aigua i construït amb processos de baix impacte mediambiental, és cent per cent elèctric, endollable i solar, sense cap mena de generador o alternador de gasolina o dièsel.

Amb 8,5 metres d’eslora, té capacitat per navegar en tots dos sentits de la marxa i una autonomia de bateries com per treballar dues jornades (18 hores) a una velocitat entre 2,5 i 3 nusos. No obstant això, pot tenir una autonomia il·limitada amb l’energia generada amb les seves plaques solars, a una velocitat mitjana d’1,5 nusos. El sistema de recollida de plàstics i material flotant consisteix en una gran pala capaç d’aixecar prop d’una tona de residus i recollir objectes que van des dels 10 mil·límetres, fins residus de la mida d’un bidó metàl·lic comercial.