Noves pistes en els ritus mortuoris de la Cova 127 de la Mola

60

Continuen les recerques arqueològiques de l’expedició de l’Institut Internacional de Recerques Prehistòriques de Cantàbria, que han portat a Formentera a un equip d’arqueòlegs, historiadors i restauradors que des de l’any 2012 treballen intermitentment per a tractar de llançar llum sobre com vivien els pobladors de l’edat de bronze de l’illa.

Amb el suport de l’àrea de patrimoni del Consell Insular, l’equip que comanden Edgard Camarós i l’arqueòleg eivissenc, Pau Sureda continua investigant en dos fronts: La Cova 127 de la Mola i el jaciment de Cap de Barbària II.

Restes animals en la cova

La misteriosa cova de molt difícil accés, alberga en el seu interior una petita sala, que  sembla haver estat convertida en cambra mortuòria en l’edat de bronze, com explica Pau Sureda: “Aquesta campanya de 2020 és continuista respecte a les que fem en els últims vuit anys i estem excavant la zona més àmplia de la cova i han aparegut noves restes humanes, que vénen a confirmar que com a mínim es van enterrar 3 cadàvers i per a la nostra sorpresa han aparegut també restes d’altres objectes, artefactes, com a botons o recipients ceràmics i alguns ossos d’ovella o de cabra”.

Aquests nous vestigis posen sobre la taula “si les restes animals van ser part del aixovar funerari o d’una ofrena dels rituals que aquelles comunitats practicaven en aquest espai o si d’altra banda és una intrusió casual” alguna cosa que acabarà de determinar la recerca, segons Sureda.

La zona d’Es Cap, molt poblada

Una arqueòloga treballa al jaciment Cap de Barbària II

L’altre jaciment en el qual estan treballant és el de Es Cap de Barbària II, en l’altre extrem de l’illa i a cel obert. Es tracta d’un poblat que va albergar a unes quatre famílies, la qual cosa suposa una població d’entre 30 i 40 persones. Els pobladors de Es Cap van ocupar fa uns 3.600 anys una estada per unitat familiar, amb llar i espais per a emmagatzematge i algunes zones comunes per a la realització de treballs, el conreo d’animals o la manipulació d’aliments.

En aquest poblat, de manera complementària a la part científica, les excavacions també serveixen per a “restaurar i consolidar estructures, amb l’objectiu fonamental de posar en valor el jaciment i que un dia –que esperem sigui aviat- sigui visitable i puguem afegir senyalística i panells amb tota mena d’informació que hem coneixent amb la nostra cerca i que sigui un espai obert al públic en general”, apunta Sureda.

La zona de Es Cap va ser segurament la zona que va concentrar major població a l’illa de Formentera durant la prehistòria, com explica l’arqueòleg: “Coneixem al voltant d’una vintena de jaciments dels quals aquest és el més important o com a mínim el millor conservat”. En els anys 80 es van dur a terme les primeres excavacions en la zona i l’equip de Sureda les va recuperar en 2012 “i estan oferint informació valuosíssima per a entendre com era la vida en un poblat de fa 3.500 anys”.