Obertes les inscripcions de la Formentera Fotogràfica amb descomptes per a residents

94

L’organització de la Formentera Fotogràfica confirma el cartell definitiu per al Festival d’enguany amb les incorporacions de Luis Tato, Txema Yeste i Nando Esteva que acaben de confirmar la seva participació.
Les inscripcions es poden fer mitjançant la web del festival i els residents i estudiants de fotografia, gaudeixen de descomptes. A més hi ha dues modalitats d’inscripció.
La 9a edició del festival de fotografia de Formentera se celebrarà aquesta tardor, del 8 al 12 d’octubre de 2021, al costat de més d’una desena de fotògrafs i professionals de la cultura visual contemporània com Cristina de Middel (Premi Nacional de Fotografia 2017 i membre de Magnum Photos), Miss BeigeLúa Ribeira (membre de Magnum Photos), Luis Tato (World Press Photo 2021), Gloria Oyarzabal (autora de l’aclamat llibre Woman Go
No’Gree), Txema YesteJon Cazenave (autor del destacat fotollibre Galerna, 2020), Fernando Maquieira, Sofia Moro, Paco GómezNando Esteva i la participació de Xavier Bertral i Ferran Forné de l’equip de fotografia i edició gràfica del diari ARA.

Luis Tato, Premi World Press Photo 2021
Segons el fotoperiodista Luis Tato, el reporterisme de caràcter internacional està marcat per mites que amaguen la veritable realitat quotidiana d’una feina que descriu com a singular. Creu que aquesta distorsió s’accentúa encara més quan aquest treball es desenvolupa en espais com el continent africà, submergits per se en clixés mediàtics i estereotips.
Sota el títol Desmitificant al reporter: fotoperiodisme des del continent africà Tato compartirà la seva experiència personal com a fotoperiodista per algunes de les més destacades agències i mitjans, intentant enderrocar els mites que converteixen el reporter gràfic de cobertures internacionals en una figura, segons ell, excèntrica.
‘El continent africà carrega el pes postcolonial d’un territori mediàticament estereotipat, i el fotoperiodisme pot i ha de ser una eina efectiva per a crear ponts i enderrocar estereotips.’
Tato inicia la seva carrera professional com a fotoperiodista en el diari La Vanguardia, primer com a becari i després dins l’equip de fotografia, fins que decideix mudar-se a la capital kenyana. Actualment segueix treballant a Nairobi per a l’agència internacional de notícies Agence FrancePresse (AFP) cobrint principalment el continent africà, alhora que desenvolupa encàrrecs editorials per a mitjans internacionals com The Washington Post o
The Guardian.
El seu treball es pot veure publicat regularment en els principals mitjans de comunicació del món i les seves imatges han estat guardonades en múltiples i prestigiosos concursos de fotoperiodisme, entre ells ha rebut un premi World Press Photo i una nominació World Press Photo de l’Any, diversos guardons Pictures of The Year International o el prestigiós Visa d’Or Remi Ochlik Ville de Perpignan al millor fotoperiodista jove de l’any en el món.
Txema Yeste, fotògraf de moda
El fotògraf barceloní Txema Yeste focalitza la seva carrera professional en el sector de la moda, des d’on desenvolupa el seu potencial com a creador de personatges amb evocadores posades en escena. L’ús cridaner del color, del moviment i del paisatge en les seves fotografies l’han convertit en un dels fotògrafs més importants dins el seu camp. Yeste ha fet treballs editorials per a les grans marques del món de la moda i en l’actualitat és col·laborador habitual de Número France, Número ChinaVogue ItaliaVogue Russia,
Vogue Spain i Vanity Fair France, entre d’altres.
Txema Yeste i l’evolució de la fotografia de moda farà un recorregut pels seus divuit anys de trajectòria professional, des dels seus inicis en el món del fotoreportatge fins a la fotografia de moda en l’actualitat. Yeste farà un repàs dels canvis soferts en aquest sector, tant des d’un punt de vista general com personal, fins a arribar al sistema actual basat en gran part en les xarxes socials.

Paco Gómez, fotografiar l’arquitectura
Paco Gómez (Madrid, 1971) està especialitzat en treballs de fotografia corporativa per a empreses d’enginyeria i arquitectura. Ha realitzat llibres de viatges, així com reproduccions de peces d’art per a galeries i institucions. Es dedica al món de la imatge des de 1996 i actualment compagina la seva labor de fotògraf amb la d’escriptor, comissari i dissenyador d’exposicions, coordinador de projectes editorials, i tutor de projectes al Màster de fotografia de l’escola LENS. És fundador de l’editorial FRACASO BOOKS (2012) i ha participat en les fundacions de la República No Fotos, de l’edició de projeccions digitals PROYECTA i del col·lectiu NOPHOTO, amb qui va guanyar el premi revelació a PhotoEspaña 2006 i la beca
Fotopress el 2013 pel projecte This is Spain.
‘La reflexió al voltant de l’arxiu pot portar-nos a reanimar fotografies oblidades per donar-les-hi una nova oportunitat i generar projectes fotogràfics singulars.’
El seu treball fotogràfic personal té una marcada influència dels somnis, l’arqueologia, els records, la literatura i el cinema. Les seves sèries fotogràfiques tenen una tendència a qüestionar-se els límits de la realitat, utilitzant els missatges ocults de les fotografies i la recerca documental per a la construcció d’històries. Un treball que combina la fotografia, la recerca històrica i la literatura a través de tècniques de reanimació fotogràfica.
Al taller La imatge perduda: tècniques per a la reanimació de fotografies Gómez proposa una mirada al passat a través de ‘fotografies oblidades’ en àlbums familiars, en arxius públics, als mercats o a les escombraries. Una sessió pràctica que té per objectiu despertar la imaginació dels assistents, construir històries singulars, i desenvolupar projectes híbrids allunyats de les imatges digitals produïdes a les xarxes socials que,
segons Gómez, ni tan sols som capaços d’assimilar.
L’estreta línia entre la publicitat i la fotografia artística anirà a càrrec del fotògraf mallorquí Nando Esteva, qui compartirà la seva visió sobre el futur de la imatge fixa i en moviment, analitzant els últims deu anys de la seva carrera fotogràfica. Un recorregut visual en format ponència per algunes de les seves millors sèries fotogràfiques, guanyadores en diferents festivals internacionals de fotografia.
A més a més, Esteva realitzarà una sessió fotogràfica amb una posada en escena singular en un dels varadors típics de Formentera. Els assistents podran participar en directe d’aquesta sessió de Fotografia artística gastronòmica conduïda per un dels representants en l’actualitat de la imatge culinària, fil conductor de la seva trajectòria professional.

Nando Esteva, Fotografia Publicitaria
Nando Esteva (Palma, 1979) comença a treballar des de molt jove en el món de la publicitat, especialitzant-se en hostaleria, arquitectura, productes industrials i, sobretot, gastronomia. En el seu laboratori gastronòmic col·labora amb alguns dels millors xefs i desenvolupa les seves col·leccions més personals explorant sempre noves maneres de mostrar l’aliment, la seva arquitectura i la seva identitat.
El seu treball, tant publicitari com personal, ha estat reconegut amb nombrosos premis com a LUX, IPAOne Eyeland, Florència-ShangháiPrix de la Photographie de Paris Px3 i Hasselblad Master Awards, entre altres. Ha realitzat diverses exposicions en l’àmbit nacional i internacional i, recentment ha publicat el seu primer llibre, Poesia visual, on recopila tota l’obra realitzada durant els vint-i-cinc anys de la seva carrera professional.