Prorroga dels ERTO fins al 31 de gener i protecció per als fixos discontinus

46

La Mesa de Diàleg Social dels Illes Balears celebra “l’acord històric” que prorroga els ERTO fins al 31 de gener de 2021 i que també permetrà protegir els més de 85.000 treballadors i treballadores fixos discontinus que exerceixen actualment el seu treball a l’arxipèlag. La Mesa s’ha reunit aquest matí, presidida per la presidenta del Govern, Francina Armengol, després que la Mesa Tripartida estatal hagi arribat a un acord per a ampliar les ajudes als fixos discontinus, un dels sectors més afectats per la pandèmia de la COVID-19 a l’arxipèlag, com també per allargar els beneficis dels ERTO quatre mesos més.

Fruit de l’acord aconseguit i fet públic avui entre el Govern d’Espanya i els agents econòmics i socials, la Mesa de Diàleg Social ha acordat que tots els fixos discontinus podran cessar la seva activitat a partir del 30 de setembre sense quedar desprotegits. Tots ells podran cobrar des de l’1 d’octubre i fins al 31 de gener de 2021 una prestació per desocupació nova i extraordinària que permetrà que puguin afrontar en millors condicions la situació actual provocada per la pandèmia de la COVID-19. A més, aquesta nova prestació no consumirà prestació per desocupació i serà del 70 % de la base reguladora.

Al mateix temps, la Mesa Tripartida estatal ha acordat també estendre els ERTO fins al pròxim 31 de gener de 2021, i atorgar major protecció a sectors especialment afectats, entre els quals el comerç i l’hostaleria, dues de les activitats que havien demanat un tracte especial per la seva exposició a la pandèmia. Així mateix, tota l’activitat directament o indirectament relacionada amb el sector turístic queda protegida per una figura que està resultant clau durant la crisi provocada per la COVID-19. En el cas de les Illes Balears, aquesta nova pròrroga beneficiarà la pràctica totalitat de treballadors i treballadores vinculats directament o indirectament al sector turístic.