Sa Unió demana el test ràpid d’antígens en origen

101
Test d'antigens

L’acceptació d’aquests testos, realitzats en origen, “facilitaria en gran manera els tràmits d’entrada a les illes, fins i tot augmentant la seguretat per a viatgers i residents”, segons la coalició de l’oposició al Consell de Formentera.

Des de Sa Unió “celebrem que, encara que trigui i després de negar repetidament la seva utilitat, hi hagi un canvi de parer en el Govern balear i ara acceptin els avantatges dels testos ràpids d’antigen. No creien l’evidència científica mostrada des de fa ja setmanes, però les últimes experiències en el seu ús han fet que el Govern rectifiqui i que ara vegi als testos d’antígens com un element útil per a la realització de garbellats
i els controls en ports i aeroports”.

El grup opositor manifesta que “A Formentera ja sofrim la mala experiència del pont de desembre on, els resultats de les proves PCR que s’havien de fer en el laboratori de Can Misses per la falta de mitjans a l’Hospital de Formentera, van trigar fins a tres dies a informar-se a les persones que havien arribat de viatge des de la península. Aquesta situació va fer que persones portadores del virus de la Covid-19 circulessin per l’illa sense saber que eren font de contagi. En aquests dies es va passar de no tenir cap cas positiu abans del pont a l’escalada que hem sofert en els últims dies”.

Des de Sa Unió pregunten per què llavors no es van utilitzar els testos ràpids d’antigen que ja estaven validats científicament -i que de fet el mateix Govern confiava en ells en utilitzar-los per a testar als visitants provinents de països estrangers que arriben sense prova PCR realitzada- “Uns testos que ja estaven disponibles des de fa setmanes a l’Hospital de Formentera, que no requereixen personal sanitari
especialitzat per a realitzar-los, que poden realitzar-se in situ, que llancen resultats fiables en tal només 15 minuts, que eviten així l’obligatori confinament de 24 hores o més fins a tenir els resultats, que són molt més econòmics”.

Actualment, a més de les proves PCR en origen també s’accepten les proves moleculars TMA. Aquestes proves són un lleugerament més ràpides i barates que les PCR, però encara no estan disponibles en bastants laboratoris pel que no aporten molts avantatges. Avui dia, el Govern balear segueix sense acceptar els resultats dels testos ràpids d’antigen en origen malgrat que els utilitza en ports i aeroports de les illes i en garbellats massius.

Sa Unió posa com a exemple que “fa una setmana es va aprovar mitjançant decret del seu president el seu ús per a viatjar a Canàries. I més recentment nombroses companyies aèries van emetre un comunicat conjunt sol·licitant que es puguin fer testos ràpids d’antigen en els llocs d’origen abans d’embarcar”.