Save Posidònia un projecte de turisme sostenible

83
Foto: Manu San Félix

Amb la voluntat d’implicar a totes les persones, empreses i organitzacions de tots els àmbits en la sensibilització i actuació en la conservació d’aquesta espècie bàsica en l’ecosistema formenterer, va néixer aquest projecte.

Foto: Manu San Félix

 Que és la Posidònia?
És una planta marina, i no una alga, que té arrel, tija, fulles, fruites i flors. Forma praderies entre la superfície i els 40 metres de profunditat en aigües de gran qualitat com les de Formentera. És una espècie endèmica a la Mediterrània i des de 1999 específicament la praderia del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.
La Posidònia representa un dels valors naturals més importants de Formentera, ja que exerceix una funció important en la filtració dels sediments donant així una transparència única, contribueix a mantenir la qualitat i oxigenació de l’ecosistema submarí on més de 400 espècies de Les plantes marines i 1.000 espècies d’animals marins s’alimenten i crien; Moltes d’elles utilitzades en la gastronomia balear i, finalment, les bermes de Posidònia a la sorra eviten l’erosió de les platges.
Amenaces
Hi ha diverses causes que amenacen a la praderia de posidònia, les més destacades són:

Foto: Manu San Félix

• L’amarrament de molts vaixells que les seves àncores i cadenes barren el jaç marí.

• La contaminació marina, principalment la d’origen terrestre, com les plantes de tractament d’aigües residuals, que produeixen terbolesa i impedeixen la seva transposició, la qual cosa dificulta la supervivència de la planta.

• Descàrrega d’aigües de sentina (aigües residuals, olis i hidrocarburs) de tota mena de bucs.

• L’extracció de sorra i dragatges en els ports, molls i embarcadors de la costa.

• La presència d’espècies invasores com la Caulerpa taxifolia que estan guanyant terrè per a Posidònia.

• Pràctiques pesqueres que destrueixen el jaç marí.

• L’augment de la temperatura de l’aigua pel canvi climàtic.
El projecte Save Posidònia Project també et permet ser actiu en la protecció de la planta. Pots apadrinar metres quadrats de pradera, fer-te col·laborador oficial del “Save Posidònia Project“, publicitar els principis de sostenibilitat adoptats per la conservació de la posidònia i fer ús del merchandising de la campanya.

Tots aquells projectes científics i mediambientals innovadors presentats, sempre vinculats amb la conservació de la Posidònia a Formentera, optarán a ser finançats a través de la recaptació realitzada al llarg del Save Posidònia Project. Els projectes seran avaluats per un comitè tècnic d’alt reconeixement científic nacional i internacional.

A Formentera fa anys que la preocupació per la salut de la Posidònia va creixent i s’han aplicat una sèrie de mesures de conservació que són aquestes:

1.- Regulació amb boies ecològiques

A la zona nord de l’illa es troben: el camp de 51 boies ecològiques de la badia de s’Alga a l’illot de s’Espalmador, i el camp de 26 boies ecològiques as Caló de s’Oli. Entre altres accions, la instal·lació de 77 boies ecològiques ha evitat que les embarcacions que visiten aquestes cales puguin amarrar-se sense que els seus sistemes d’ancoratge ocasionin la degradació o destrucció de les prades de Posidònia. Les boies són per a embarcacions de petita eslora (fins a 25 metres) i es poden reservar a través de la pàgina web http://www.cbbasea.com/landing/index.html, o del canal VHF 77.

La implantació dels camps de boies a Formentera ha tingut molt bona acceptació entre els navegants.
2. Servei d’assistència i vigilància de l’ancoratge
 L’any 2013, el Govern de les Illes Balears va engegar a la zona de la platja de ses Illetes, al Parc Natural de ses Salines, un servei de vigilància i assistència a l’ancoratge. Els vigilants tenen la funció d’informar i conscienciar als navegants sobre la importància de fondejar sobre l’arena i no sobre la Posidònia. Ajuden els capitans durant la maniobra, ja que hi ha un gran nombre d’embarcacions fondejades a ses Illetes durant la temporada alta.
Els vigilants, a més, controlen que no es produeixin abocaments o altres activitats que perjudiquin la qualitat de les nostres aigües. Tant els petits velers com els iots més grans del món volen gaudir de les aigües cristal·lines de Formentera.
3. Augment de la flota de barques de vigilància
A causa de l’increment d’embarcacions d’esbarjo que fondegen a les aigües de Formentera, es va incrementant la flota de barques de vigilància a la zona del parc natural d’Eivissa i Formentera.