Segona vida per a l’Ombú de sa Tanca Vella, davant de l’institut

46
Bellaombra Sa Tanca Vella

El passat mes de març, els serveis municipals van iniciar les actuacions a la zona de la capella de sa Tanca Vella, incloent-hi la poda de l’enorme exemplar d’Ombú que des de fa anys fa ombra a l’indret. Però de la mateixa manera que fa ombra, les seves enormes arrels suposaven un perill, per a un element tan important del patrimoni de Formentera com sa capella, a més d’haver aixecat el paviment, en diversos punts, el que suposa un risc per als vianants.
Davant d’aquesta situació es plantejaven diversos escenaris amb l’arbre, com ara el seu trasplantament o la seva tala. Com explica el conseller insular de Medi Ambient, Antoni J. Sanz: “l’Associació de Veïns de Formentera, ens va manifestar el seu desig que l’arbre no fos talat i finalment hem optat pel seu trasplantament al parc que hi ha davant de l’Institut, a on no pot afectar a cap bé patrimonial”.
El “Bellaombra” és una espècie originària de Sud-amèrica i per tant com a arbre al·lòcton, podria haver set retirat.
En els pròxims dies serà traslladat al seu nou destí, “mentre es treballa per garantir la seguretat de l’arbre, amb una poda i la selecció i tractament de les seves arrels” explica Sanz.
També en les pròximes setmana s’acabarà d’adequar l’entorn de sa Tanca Vella, amb espècies vegetals autòctones, continuant així el treball que es va iniciar a principis d’any amb la retirada de la reixa perimetral de la capella amb la voluntat “de fer pròxim aquest bé patrimonial i que els ciutadans el puguin gaudir amb comoditat i seguretat”.