Tursiops confirma la presència d’uns 143 dofins en aigües de Formentera

118

Tursiops, és una associació amb esperit divulgatiu sobre els cetacis, defensant la seva conservació i protecció. La investigació marina és la seva millor eina per a la conservació.
L’entitat ha explicat que, mitjançant un estudi de captura-recaptura de xiulades, s’ha determinat que la població costanera de Formentera i Eivissa la conformen 108 dofins, aproximadament, i en qualsevol cas almenys 94 i no més de 143.

Mitjançant l’estudi de les recaptures de cada individu s’han pogut estudiar les zones preferencials i el moviment entre elles. Les àrees amb major presència de dofins han estat És Freus i el vaixell enfonsat Don Pedro, seguit de Illots de Ponent.

Les menys freqüentades han estat les zones situades més al nord, com són Tagomago i Na Xamena. Així mateix, s’ha constatat que existeix una ‘important’ interrelació entre totes les àrees i, amb major grau, entre la zona sud-est d’Eivissa i l’illa de Formentera.
Contaminació acústica
La presència humana pertorba a les poblacions de dofins, segons s’ha conclòs en la primera fase del projecte de Tursiops ‘Els nostres Dofins’, que també posa de manifest que l’àrea més contaminada acústicament a l’estiu és la d’Es Freus, mostrant valors 31 vegades més elevats de soroll que a l’hivern.
Tursiops ha conclòs també en què una menor velocitat de les embarcacions en la mar suposa ‘menys soroll submarí’, menys contaminació i, per tant, més dofins en la costa.

Per al desenvolupament del projecte s’ha comptat amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i s’ha aconseguit la participació d’institucions tant públiques com privades.