Una tortuga intenta desovar a Formentera

96
Rastre de la tortuga

Dissabte passat just quan s’acabava d’amagar el sol, un exemplar de tortuga babaua, Caretta caretta, va triar la zona de Ca Marí a la platja de Migjorn per a fresar. El rèptil va deixar enrere la riba per a buscar la part alta de la platja i deixar allí els ous que setmanes després hagués donat a la vida a cadells de tortuga.
Però el procés es va frustrar quan una persona que es trobava en la zona va gravar a la tortuga amb el seu telèfon mòbil, això pel que sembla va molestar a l’animal que en aquest moment requereixin intimitat i finalment va acabar tornant a la mar.
La policia local i tècnics del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) es van desplaçar a la zona i van procedir a acordonar-la en previsió que la tortuga hagués deixat embrions en la sorra.
L’endemà al matí els tècnics van tornar al lloc per a excavar la zona i confirmar que la tortuga no havia post cap ou. En qualsevol cas no descarten que la tortuga pugui tornar en qualsevol moment a realitzar la posada.
Avisar al 112 i no intervenir
En cas de trobar-nos amb un exemplar a la platja que busca un lloc en el qual fressar, els tècnics del COFIB recorden que està prohibit tocar a la tortuga, fer-li fotos o vídeos o qualsevol altra cosa que el molesti, tampoc hem de trepitjar el rastre deixat per l’animal en la sorra.
En cas de trobar a cries vives, s’ha de cridar immediatament al Servei d’Emergències 112 i evitar que aquestes arribin a la mar, hem de rescatar-les i mantenir-les humides fins a l’arribada dels especialistes.
Primers fresis a les Pitiüses
Els dos primers nius documentats a les Pitiüses, es van produir en Platja d’en Bossa i a la platja des Cavallet a Sant Jordi al juliol de l’any 2019 i ja llavors els tècnics de protecció d’espècies van advertir que el fet que les tortugues triessin platges pitiüses per a pondre els ous, està directament relacionat amb l’escalfament de l’aigua.