Una tortuga marina posa un centenar d’ous a Eivissa

18

Un exemplar de tortuga marina (Caretta caretta) ha post ous, la matinada d’aquest dimarts, a la platja de Cala Nova, a Eivissa. Un grup de ciutadans ha alertat al 112, l’organisme encarregat d’activar el protocol d’actuació en aquests casos. Seguidament, els Agents de Medi Ambient han precintat la zona per protegir el niu.

Amb els Agents de Medi Ambient hi han treballat de forma coordinada el zelador de litoral de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu. El personal del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), juntament amb personal del Parc Natural de ses Salines, de l’Ajuntament de Sant Josep, del Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREM) i del Palma Aquàrium, han realitzat les tasques d’excavació del niu i extracció dels ous.

Per garantir la seguretat dels ous i un major grau de supervivència, 20 es traslladen a Mallorca amb incubadora i 79 queden al Parc Natural de ses Salines, localització que diversos estudis marquen com a idònia per al període d’incubació, a causa de la temperatura de l’arena.

És la tercera vegada que es registra una fresa de tortuga marina a Eivissa, la quarta a les Illes Balears. Dos exemplars d’aquesta espècie, catalogada com a vulnerable, van pondre els ous l’estiu passat, dels quals 35 exemplars estan criant-se al Palma Aquàrium, al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i al Centre Oceanogràfic de València.

La quarta va ser el mes passat a Menorca, on es van trobar 132 ous. Cal tenir en compte que aquests mesos d’estiu són els de nidificació per a la tortuga marina, per la qual cosa és probable que es puguin produir noves postes o intents en les pròximes setmanes.

Des del Servei de Protecció d’Espècies demanen que, si hi ha un avisament de tortuga, es telefoni de seguida al 112, encarregat d’activar el protocol, i no es toqui l’animal ni s’hi acosti ni posar-s’hi al davant. Tampoc utilitzar el flaix per fer fotos i vídeo si la tortuga està fresant. Per seguretat dels exemplars, i per produir-li el menor estrès possible, es prega no publicar a les xarxes socials aquest tipus d’esdeveniments per evitar així possibles aglomeracions i posar en perill la supervivència dels ous.