Unes 8 espècies de peixos rars registrades a Formentera

114

El servei de protecció d’espècies de Balears ha presentat el Registre de Dades de Peixos Rars (DAPERA). Es tracta d’una ferramenta que permet als ciutadans conèixer la diversitat i riquesa de les aigües de les illes.

Un Serpeto

En el conjunt de l’arxipèlag han estat registrades una quarantena d’espècies de peixos rars o extraordinaris en els darrers quatre anys, des de la creació d’aquest registre.
Es consideren peixos rars aquells que no són habituals a les aigües de l’arxipèlag però també aquells d’espècies comunes que registren mides o pesos extraordinaris. Des de la seva creació, s’han recollit dades de 38 espècies diferents. La majoria (69%) foren registrades a Mallorca; la resta, a Formentera (17%), Eivissa (8%) i Menorca (6%).

Alguns exemples de peixos registrats al DAPERA són un peix globus (Diodon hystrix) de 7,8 kg que fou capturat el 2016 as Castell o una llampuga (Coryphaena hippurus) de 64 kg, a Cala Santanyí, el mateix any.
Aquest servei ha destacat la necessitat de comptar amb la col·laboració ciutadana per a donar un nou impuls a aquesta eina, força desconeguda encara. L’objectiu és millorar la informació disponible, sobretot de peixos sense interès comercial, alguns dels quals es troben amenaçats com a espècie. Així, per exemple, segons ha destacat, hi ha un gran interès a recollir dades d’espècies noves a la Mediterrània, com les lessepsianes (que arriben des de la mar Roja a través del canal de Suez) o d’altres que es consideren que són fruit de l’increment del trànsit marítim o el canvi climàtic.

La informació que cal aportar és la següent:

Espècie (si es coneix)

Data

Localitat

Nom de la persona observadora

Contacte

Imatge

Circumstàncies

Es pot contactar amb aquest servei a través del correu electrònic (dapera@caib.es) o del telèfon (606875244). El formulari que cal emplenar es pot baixar a http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/dapera/
Aquest dimarts, el cap del servei de protecció d’espècies balear, Ivan Ramos serà entrevistat a Formentera Ràdio.
Es dóna la circumstància que l’any passat el biòleg marí Manu San Félix feia públic que havia detectat la presència de peixos lloro en aigües de Formentera. L’estrany del cas és que es tracta d’un peix de mars tropicals, com ara els esculls de corall del tròpic, al Carib, al Pacífic o al Mar Roig, però la seva presència a la mediterrània era desconeguda fins aquell dia i probablement té a veure amb l’escalfament global.